OffNews.bg

Няма промяна в позицията ни за Македония, твърдят от външното министерство

Българската позиция относно европейската интеграция на Северна Македония остава непроменена. Това заявиха от външното ни министерство, провокирани от "появила се невярна информация в медиите".

По-рано днес германският външен министър Аналена Бербок призова България бързо да реши споровете си със Скопие, за да могат Северна Македония и Албания да започнат преговорите за членство в Европейския съюз още през първата половина на годината.

Водещи за българската страна са "резултатите, а не обвързването с конкретни срокове".

По отношение на началото на преговори за членство на Северна Македония в ЕС, от ключово значение за България е "постигането на необратими резултати в поддържането на добросъседските отношения и получаването на ясни гаранции в рамките на процеса на преговори на ЕС за по-нататъшно изпълнение на Договора за добросъседство от 2017 г."

"Очакваме конституционни гаранции за спазването правата на българите в Република Северна Македония" - заявиха още от МВнР.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска е "препотвърдила българската позиция по време на разговора си с германския външен министър в рамките на Съвет „Външни работи“, който се проведе в Люксембург на 11 април."

България продължава да се придържа към "Рамковата позиция относно разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания от 9 октомври 2019 г., подкрепена единодушно с Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г., както и от заседанието на КСНС от 10 януари 2022 г."