OffNews.bg

Няма да има зам. главен прокурор по корупцията, реши правната комисия

Правната комисия в парламента отхвърли идеята за създаването на фигурата на зам. главен прокурор, отговарящ за корупцията по високите етажи на властта. Решението събра подкрепата едва на 4 души и беше отхвърлено с 11 гласа "въздържал се". Текстът, внесен като част от промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) от Радан Кънев и група народни представители, предвиждаше пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) да назначава заместник на главния прокурор за противодействие и разследване на корупцията при висшите държавни длъжности.  

Предложението предвиждаше още да бъде създадено специализирано звено за противодействие и разследване на корупцията при висши държавни служители, като в него ще участват прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП), апелативната специализирана прокуратура, следователи и служители на ГДБОП и ДАНС.

Текстовете бяха отхвърлени почти без дебати и в отсъствието на главния прокурор Сотир Цацаров. Прокуратурата беше представена пред депутатите от зам.-главния прокурор Пенка Богданова, според която текстът с промени противоречи на конституцията, където не е записано, че зам. главни прокурори се избират от пленума на ВСС. В правомощията на пленума влиза единствено предложението за назначаването или освобождаването на главния прокурор, който се назначава с указ от президента. 

Богданова се аргументира още, че в Наказателния кодекс не са посочени всички корупционни престъпления, което означава, че няма да има изчерпателност на компетентностите на зам. главен прокурор по корупцията. В същото време така ще се изземат функции на спецпрокуратурата, която ще трябва да работи само по корупционни престъпления, извършени от организирана престъпна група. „Намираме тези предложения за неточни и неадекватни“, заключи Богданова.

„Няма смисъл от пространна аргументация към вносител, който отсъства.“ Така председателят на правната комисия Данаил Кирилов репликира изказването на Богданова, визирайки отсъстващия Кънев.

Така на практика без дебат комисията отхвърли текстовете.

В новата редакция на закона прокуратурата остава единна и частично децентрализирана структура. Според приетите текстове прокурорите и следователите ще се ръководят от административните ръководители на съответната прокуратура, а те от своя страна ще са подчинени на главния прокурор. "Организацията и структурата на прокуратурата предполага централизация", обясни прокурор Богданова. Тя беше подкрепена от зам.-председателя на парламента и депутат от БДЦ Явор Хайтов, според когото „прокуратурата е хубаво да я слушаме от време на време, за да си сверяваме часовниците“. По думите му премахването на централизацията в прокуратурата би довело до опасността от неконтролируеми прокурори на по-ниски нива в страната.