OffNews.bg

Нейнски проговори след опита за преврат: В извънредни ситуации посланиците трябва да дават информация

В извънредни ситуации посланиците и дипломатите трябва да дават информация на хората и да ги успокояват за случващото се. Така за първи път българският посланик в Турция Надежда Нейнски, коментира забраната на външния министър Даниел Митов тя да подава информация за медиите по време на събитията в Турция от 15 юли.

Има такова административно решение, с което се съобразих, защото аз съм лоялен и екипен играч, коментира пред bTV посланикът. 

„Изказах моите съображения, най-вече изхождайки от това, че като бивш външен министър съм била в много екстремални ситуации, много кризи, дори да вземем само кризата в Косово, и знам колко е опасно това да не бъде предоставена информация", каза още дипломатът.

Тя подчерта, че в случая не става въпрос за политически оценки на събитията, които станаха в Турция.

„Тук говоря по отношение на това да бъдат успокоени и информирани българските граждани, защото това, което хората очакват в такива случаи, е държавата да ги информира и то да ги информира съобразно новите възможности на социалните мрежи, на комуникациите.

По думите ѝ нарушената комуникация често пъти ражда слухове и спекулации, които на мен ми се искаше да бъдат избегнати.

Подаването на информация е нещо, което ние правим и което всяко посолство прави до външно министерство и тя става публична през определени периоди от време, поясни посланикът.

В Турция има много български изселници и хора с български произход, които в такава ситуация са изключителна грижа на държавата и контактът с тези хора може да бъде или посредством социалните мрежи или посредством медиите, допълни посланикът.

В коментар на слуховете, че е била на море по време на опита за преврат, посланикът отговори, че по това време е била в Анталия, където е трябвало да се срещне с кмета, за да съдейства на български изселници, чиято компания е един от спонсорите на голямо благотворително събитие. Трябвало е да се види с градоначалника на вечеря, на която е щял да присъства и Ердоган, но заради извънредните събития, Ердоган не е кацнал въобще в Анталия.

Най-голямата опасност за Турция и за България е рискът от влизане в спирала на нестабилност и това беше причината, поради която всички политически партии в Турция застанаха зад правителството и зад Ердоган, поясни Нейнски. 

"Военните преврати не са донесли нищо хубаво никъде. Турция с военна диктатура щеше да бъде много по-опасен и непредсказуем партньор. Големият въпрос, който в момента стои, е как ще се развие Турция след опита за преврат", коментира тя.