Митов за случая "Нейнски": Посланикът не е анализатор, за да прави изявления

OFFNews 18 юли 2016 в 14:48 6985 3

Снимка БГНЕС

Даниел Митов

Вярно е - аз наредих изрично на посланик Нейнски да не говори по медиите. Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления.

Така коментира липсата на изявление на посланика ни в Анкара Надежда Нейнски след опита за преврат в Турция външният министър Даниел Митов от Брюксел, цитиран от "Фокус". 

Липсата на изявление от страна на Нейнски изненада българските граждани, които очакваха информация за случващото се в южната ни съседка. Решението на правителството обаче е било премиерът Бойко Борисов да е единственият, който коментира темата, а на посланика ни в Турция е било забранено да коментира темата. 

Публичните изяви и послания се централизират в случая. Вие знаете, че Министерство на външните работи събираше всичката информация. Давахме регулярно информация до медиите, инструкции до българските граждани. За нас беше най-важно да се погрижим за хората, които биха могли да изпаднат в беда – български граждани, които се намират в Турция. Задачата на госпожа Нейнски като посланик е била да координира и следи именно това, а не да дава изявления по медиите”, категоричен е Митов.

„Има си член в Закона за дипломатическата служба, който регламентира начина, по който се правят публичните изяви от името на дипломатическата служба. Те се правят само с изричното съгласие и нареждане на министъра. Имаме си наредба, вътрешен правилник, аз съм издал и заповед по въпроса. Така че в случая няма нищо необичайно”, коментира той.

„Тече опит за преврат в съседна държава и всяка една публична изява, било на посланика, генерален консул или някой друг, може да бъде интерпретирана погрешно и да доведе до опасност за живота и здравето както на дипломатическите ни служители, така и на български граждани, намиращи се по това време в Турция”, обясни Митов.

Той подчерта, че това са сериозни неща и затова е взето решение за централизиране на посланията. 

Така се реагира в подобни ситуации. В случая посланиците не са политически анализатори, за да правят изявления и това е принцип в случая. Видяхте, че няма посланик на която и да е друга държава, който да е правил изявление по националните медии от Истанбул или Анкара, допълни Митов.

По думите му задачата на посланика ни в Турция е била да се грижи за кризисните щабове в консулствата и посолството и да държи връзка с българските граждани, а всичко останало е работа на Министерството на външните работи и посланията са били излъчени от министър-председателя Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

3

Ани

19.07 2016 в 13:21

Митов прегря в защитата на Нейнски?!

"По думите му задачата на посланика ни в Турция е била да се грижи за кризисните щабове в консулствата и посолството и да държи връзка с българските граждани..."

Там е работата, че я е нямало и не се е грижила за българите, които са я търсили.

17898

1

кикимора

18.07 2016 в 15:43

To убу че си забранил да говори по медиите, ма какво пречеше да и кажеш да звънне на Кедиев, че се тревожи.
 
X

Да помогнем на украинските деца!