OffNews.bg

Навръх празника Радев намекна, че правителството се страхува от цената на образованието

Само, който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието, каза президентът Румен Радев в словото си в Деня на светите братя Кирил и Методий.

Президентът участва в тържественото шествие по повод празника и официалната церемония пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Държавният глава заяви, че на фона на световната надпревара за инвестиции в наука и образование, България не може да си позволи неблагоразумието да загърбим потенциала на своите учени, преподаватели и изследователи.

Въпреки че правителството отпусна първия транш от обещаните близо 80 милиона лева за увеличение на възнагражденията днес ръководствата и преподавателите от висшите учебни заведения участваха в празничното шествие, но носеха на протестни ленти. В позиция на Съвета на ректорите се казва, че протестът не е единствено за по-високи заплати, а срещу цялостната политика в сектора.

"Вярвам, че правителството, парламентът, всички ние като общество ще чуем призива на ректорите на университетите за честен разговор за бъдещето на нашето образование и наука, ще потърсим устойчиви, дългосрочни решения", заяви президентът Радев.

По думите му българската просвета, вяра и култура са ни изградили като държава на духа, съхранили са народа и са го преведоха през най-тежките изпитания. 

Президентът коментира посещението си във Ватикана и заяви, че навсякъде в Рим вратите за българската делегация са били широко отворени в знак на огромно уважение заради значимия принос на България към развитието на европейската цивилизация.

"Нека не само днес, а всеки ден да помним, че достойнството на едно общество, неговият жизнен стандарт и просперитет са в пряка връзка с отношението към знанието. Поклон пред просветителите на българския народ", каза Румен Радев.