OffNews.bg

Над 2000 полицаи са подали рапорти за напускане

Близо 2000 служители на МВР са подали рапорти за напускане. Това стана ясно след срещата на председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов с депутати от Реформаторския блок и финансовия министър Владислав Горанов.

Пред журналисти синдикалистът заяви, че няма да бъдат направени отстъпки от исканията и протестите на полицаите продължават в цялата страна.

Попов припомни, че лятото са протестирали повече от месец и са предложили въвеждане на същите промени, но с гратисен период от три години. Ръководството на МВР тогава не отговорило на исканията им. 

Просто на хората им писна и излязоха. Това, че на някои колеги им дойде до козирката и излязоха на улицата, без да питат на кой трябва да се обадят и за какво, аз какво да кажа, каза Попов. Според него ефектът за системата от напусканията е нанасянето на сериозен удар по и без това сриналата се мотивация на служителите.

Той обясни, че има заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова, с която се разпорежда да се установи, дали има извършени дисциплинарни нарушения. Притесненията на полицаите не са свързани само с размера на заплатите, обясни синдикалистът:

Заплатите няма да намалеят, ще се случи обаче нещо друго. Аз в момента имам 20 години стаж, това означава, че получавам допълнително възнаграждение в размер на 40 процента от основната заплата. При сега действащите разпоредби колегата ми, който е започнал тази година, с натрупване на стаж започва да ме настига като заплата. Ако се приеме това, което предлага господин Горанов, той няма да ме настигне и тази разлика от 40 процента между нашите заплати ще си остане, докато сме служители в МВР.

Един от негативните ефекти за системата са многото напуснали полицаи.

В 13.00 часа в неделя пред сградата на парламента ще се проведе национален протест на полицаите. 

Министърът на финансите Владислав Горанов призова полицаите да не напускат. Той обясни, че се запазват 20-те заплати при напускане на системата.