OffNews.bg

На спешен брифинг МЗХ опроверга, че ЕК ни спира над 1 млрд. лева

На спешен брифинг в Министерството на земеделието зам.-министър Васил Грудев опроверга информацията, че Европейската комисия ще спре над 1 млрд . лева по Програмата за развитие на селските райони за 2015 година. 

Както по-рано днес ви информирахме, с писмо от 29 април тази година дирекция „Одит“ на Главна дирекция за земеделие и селскостопанско развитие на ЕК, Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), в качеството му на Разплащателна агенция по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) са уведомени, че разходите, направени по ПРСР за 2015 г. не могат засега да бъдат признати за финансиране от фондовете на ЕС по ред причини, пораждащи съмнения, че разходите може да не са направени в съответствие с правилата на ЕС.

Министър Грудев бе категоричен, че тази информация е невярна и че средства няма да бъдат спирани. Няма и наложени санкции, каза зам.-министърът.

За 2016 година разплащанията възлизат на 262 млн. евро, каза Грудев.

Зам.-министърът уточни, че в момента срещу България има 9 процедури за нарушения по ПРСР, но за финансови санкции не може да се говори, тъй като те подлежат на проверка.

За Грудев основният проблем, изказан в писмото от европейските власти, е в осчетоводяването на програмата. Тези неща ще бъдат изчистени и коригирани, каза Грудев.

Зам.-министърът призова да не се правят спекулации с непроверени информации и намекна, че МЗХ може да започне да води спорове в съда при последващи подобни ситуации.