OffNews.bg

На избори все пак ще има местни коалиции

Депутатите решиха да запазят местните коалиции. Те отхвърлиха предложението на ПФ за премахване на коалициите на местни ниво.

Текстът беше отхвърлен със 101 гласа "за" и 2 "въздържал се".

Идеята на патриотите за заличаване на местните коалиции беше подкрепена от правната комисия в парламента. И това предизвика недоволство, включително от партии, подкрепящи управлението - АБВ и РБ. 

Първоначално патриотите предлагаха ако две партии искат да участват заедно на местни избори в дадено населено място, да се регистрират като национална коалиция и да не могат да участват в друг формат за друго село или град. Те мотивираха идеята си с това, че така ще се спрат "бизнес партиите" и "местно ГМО".

След редица срещи между партиите от управлението - ГЕРБ, РБ, АБВ и ПФ - беше постигнат консенсус местните коалиции да останат. При днешната среща с премиера е било договорено местните коалиции вече да нямат наименования, а само да се изреждат имената на всички формации, които участват в тях. 

"Това е формата и начинът да знаем кои са партиите, които подкрепят и формират тази места коалиция, но да ограничим възможността за тези коропративни политически коалиции, които се създават на местно ниво", обясни по-рано днес Цветанов.

Депутатите увеличиха и броя на членовете на общинската избирателна комисия в София от 19 на 39. Целта е да не се стига до хаос, като този в "Арена Армеец" на последните местни избори.

Малкият брой на членовете в комисията, които нямаха физическата възможност за по-бързо приемане на протоколите от секционните комисии, беше основната причина за хаоса в "Арена Армеец".

Депутатите решиха още, че в общинските комисии във Варна и Пловдив членовете ще се увеличат с по 10 и ще са по 27.