OffNews.bg

МС одобри допълнителни разходи на МВнР за българските общности в 6 страни извън ЕС

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на външните работи за 2021 г. до 600 000 лв. за финансиране на Програмата за подкрепа на организации на български общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Северна Македония с българско самосъзнание.

Програмата бе приета с решение на МС от 16 април 2020 г. Чрез нея страната ни създаде механизъм да подпомага и насърчава развитието и укрепването на организациите на исторически формираните български общности в европейски страни извън ЕС.

Програмата е траен ангажимент на България за периода 2020 - 2024 г. и отправя ясно послание както към нашите сънародници в тях, така и към самите държави.

Средствата за 2021 г. са предназначени за финансиране на част от административните разходи и за подпомагане на културната и образователна дейност на българските организации.

На територията на Албания, Сърбия, Косово, Северна Македония, Украйна и Молдова функционират около 150 организации с различни обхват на дейности и на влияние сред съответните български общности. За изпълнение на програмата през 2020 г. бяха отпуснати 500 000 лв. за 30 проекта.