OffNews.bg

Модернизираме системи за въздушен контрол с пари на НАТО

Правителството одобри меморандум за сътрудничество с НАТО при разширяване на системата за въздушно командване и контрол. Меморандумът беше сключен между министерствата на отбраната на България и още девет страни от НАТО с Агенцията на НАТО за комуникации и информация през януари.

Днес правителството предложи на Народното събрание да ратифицира документа.  

Влизането в сила на меморандума ще позволи изпълнението на една от дейностите в Националната програма „България в НАТО и ЕС 2020”. Това е проект от Пакета от способности „Система за командване и контрол на въздушното пространство”, реализиран съвместно с Агенцията на НАТО. Общата му финансова стойност е в размер на около 12 млн. евро, от които 75% дял на НАТО и 25% - национална отговорност. Изпълнението на проекта се предвижда в периода 2015-2018 г.

Меморандумът регламентира механизмите за планиране и изпълнение на проектите. Той определя подробно разпоредбите, в съответствие с които страните и Агенцията ще си сътрудничат – от изготвянето на покана за оферта до съвместна инспекция за окончателно приемане на проекта. Обхватът на проектите, доколкото това засяга общото финансиране на НАТО, се определя от съответните комитети на Алианса.