OffNews.bg

Митов: Не подкрепяме отмяна на санкциите за Русия

България няма да подкрепи отмяната на санкции на Европейския съюз срещу Русия. Това заяви външният министър Даниел Митов в интервю за Reuters.

"Русия грубо и безмилостно наруши международния ред и право. Това не може да се остави без последици и единственият мирен инструмент са санкциите. Докато не се приложат изцяло Минските споразумения, не мисля, че има каквито и да е обстоятелства, позволяващи облекчаване на ембаргото. Напротив", коментира Митов.

Той подчерта, че би било по-добре за нас, ако икономическите отношения се подобрят, "но има по-важни неща на масата". 

"Доверието е изгубено и трябва да го изградим отново без пропаганда или изкривяване на истината", категоричен е външният министър.

Митов каза още, че Турция трябва да приложи споразумението с ЕС за връщане на бежанци, преди турските граждани да получат правото да пътуват безвизово в Европа. 

По думите му споразумението трябва да остане в сила и да бъде прилагано. 

Коментарът е по повод изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, според което Анкара ще смята за невалидно споразумението с ЕС, ако не получи безвизов режим за турските граждани.

"Трябва да продължим диалога и да открием начина за успокоим и охладим появилата се реторика. Трябва да разговаряме, а не да си даваме съвети", категоричен е Даниел Митов. 

Reuters припомня, че по официални данни за първите шест месеца на годината България е задържала около 14 000 мигранти, докато за същия период на миналата година броят им е бил 21 000.