OffNews.bg

Мирчев: Структурата на износа на Русия е като на бананова република

Опитите за манипулации на публиката вървят с пълна сила. Не, Русия не е в топ 5 на икономиките в света, дори не е в топ 10. Като обем на БВП Русия е сравнима с икономиката на Испания, а на глава от населението - с България и Румъния. И това въпреки огромния износ на петрол, газ и други полезни изкопаеми.

Това написа във Фейсбук депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Ивайло Мирчев. По-рано днес стана ясно, че рублата се срина - до 100 рубли за долар.

"Структурата на износа на Русия е като на бананова република - предимно полезни изкопаеми, почти липсват стоки с висока добавена стойност", пише Мирчев в социалните мрежи. 

Ето какво написа още депутатът: 

"За първите 7 месеца на 2023 г. Русия има рекорден дефицит в бюджета, срив на чуждите инвестиции и срив на приходите от петрол (основните постъпления в бюджета). За сметка на това страната твърдо е в топ 50 в корупционните индекси. Санкциите работят. Могат да работят и по-добре. А най-добре е да няма санкции. За целта Путин трябва да си изтегли войските от Украйна, да плати репарации и да бъдат осъдени военнопрестъпниците. В противен случай в близките 2-3 години икономиката на Русия може да се сравнява отново с тази на Белгия, както в края на 90-те години."