OffNews.bg

Миков призова да не се прехвърля политическата отговорност върху гражданите

"Ще бъдем категорично против отговорността на политиците за сегашното състояние на държавата да се претоварва върху гражданите. Те ентусиазирано дадоха доверие за нова демократична България, за членството ни в ЕС, а получиха разочарование".

Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по повод предложението на президента да се проведе референдум по изборните правила.

Той подчерта, че в момента милиони българи са изключени от политиката. Думите му дойдоха в отговор на изказването на президента, че референдумът би довел до повече демократичност, Миков подчерта, че през последните години, защото "социално-икономическото изключване е небивало за последните години".

Според него днес демокрацията в страната е заплашена от "партии-проекти, които минават като падащи звезди през политическия небосклон".

Депутатът от БСП Янаки Стоилов пък заяви, че референдумът заплашва местния вот. Той обясни, че местните избори са най-сложни от технологична гледна точка и никой ясно не си е направил сметка как паралелно с това ще се провежда и референдум.

Според него времето за гласуване нямало да стигне заради многото бюлетини, които трябва да се попълнят.

От БСП предложиха и промени във въпросите на президента. Те поискаха да се конкретизира въпроса за мажоритарното гласуване и въпросът да стане „Подкрепяте ли половината от народните представители да се избират мажоритарно?“.

Социалистите предложиха промяна и във въпроса за задължителното гласуване. Те предлагат въпроса да гласи: "Подкрепяте ли въвеждане на задължително гласуване на изборите с предвиждане на санкция за неизпълнение на това задължение?"

Те подчертаха, че ако предложенията им не бъдат приети, то няма да се присъединят към инициативата за референдума.