OffNews.bg

Миков и Нинова отиват на балотаж за лидерския пост в БСП

Михаил Миков и Корнелия Нинова отиват на балотаж за лидерския пост в БСП.

При вота на 49-ия Конгрес на БСП, който започна късно в събота, за Миков са гласували 329 делегати, а за Нинова - 280. 

За Красимир Янков са гласували 77, за Георги Гергов - 55, а за Валери Жаблянов - 10.

Общият брой на гласувалите за председател на НС на БСП е 755, съобщи председателят на конгресната Комисия по изборите Румяна Сидерова.

Балотажът на конгреса на Столетницата ще е днес по обед.

Общият брой на кандидатите за поста председател на НС на БСП бе 28, но впоследствие 23 от тях си направиха самоотвод. В надпреварата на първия тур останаха 5 кандидати: Валери Жаблянов, Георги Гергов, Корнелия Нинова, Красимир Янков и Михаил Миков.

За членове на НС на БСП са избрани само двама души - Дора Янкова и Стефан Данаилов. Всички останали трябва да отидат на балотаж. За Дора Янкова са гласували 455 делегати, а за Стефан Данаилов - 385.

Балотаж ще има и за поста председател на Общопартийната контролна комисия. За кандидата Росен Малинов са гласували 230 делегати, а Валентина Богданова е получила 214 гласа.

По програма във втория ден на конгреса се очаква докладът на председателя на Комисията за провеждане на избора за национални органи на БСП. По тази точка от дневния ред са предвидени разисквания. На вниманието на делегатите ще се предложи Доклад от Комисията по молбите, жалбите и заявленията до конгреса. По програма е предвидено време за изказвания, а след това ще бъде обявено второто гласуване.