OffNews.bg

Местан: Няма да подкрепим нов кабинет с нов премиер

ДПС няма да подкрепи нов кабинет в рамките на това Народно събрание с нов друг премиер освен Пламен Орешарски. 

Това стана ясно от изказване на лидера на ДПС Лютви Местан.

"Ние сме на катеторичната позиция, че в рамките на 42-рото Народно събрание, друг е въпросът колко ще бъде дълъг животът му, ние няма да подкрепим друг министър-председател освен Пламен Орешарски. Ако г-н Орешарски прецени, че в рамките на живота, който остава за този кабинет, има необходимост от ремонт ние ще подкрепим евентуален ремонт на кабинета", каза Местан. И уточни, че партията му не вижда вариант за друг кабинет с друг министър-председател освен Пламен Орешарски.

Той изтъкна, че само ДПС реално е спечелила привърженици на евровота. Това означава, че избирателите ѝ са доволни от статута на партия, която подкрепя управлението. Волята на избирателите на ДПС е обаче само част от общественото мнение, допълни той.

"Избори утре е ултиматум. Не е време за ултиматуми, време е за диалог", подчерта Местан и допълни, че е готов на диалог с премиера и лидерите на политическите сили за търсене на решение.

Той уточни, че все още не е разговарял със Станишев и Пламен Орешарски. "Готов съм на разговори, за да анализираме резултатите от изборите и да намерим разумните решения", каза Местан. Според него ДПС не може да даде самостоятелно формули за решение на ситуацията, защото няма съответната тежест като трета политическа сила. 

Той каза, че вече е пил кафе с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Каква е позицията на Доган обаче Местан посъветва журналистите да му се обадят и да го попитат лично. 

ДПС, независимо от изборните резултати, няма абсолютно никакви претенции за разширяване на властовите си позиции, категоричен е Лютви Местан. "ДПС отдавна не е партията, която извива нечии ръце. ДПС е партията на диалога и настоява за диалог. Проблемът сега е намирането на най-верните решения в съответствие с интереса на българските граждани и ДПС ще вземе участие във вземането на тези решения", допълни той.  

Все още не е ясно кой ще наследи Искра Михайлова на поста министър, но това ще бъде уточнено преди да бъде конституиран европейският парламент през юни.