OffNews.bg

Машинно гласуване срещу малка доза честен вот

Ако някой иска да ограничи машинното гласуване, значи той цели манипулиране на гласуването. Няма друго обяснение. 

Това пише служебният премиер проф. Огнян Герджиков през 2015 г. в "24 часа". В първото си телевизионно интервю след встъпването му в длъжност преди дни пред "Панорама" по БНТ Герджиков заяви: Времето е малко и няма откъде да се намерят толкова машини за машинно гласуване. Изходът е в тълкуването на закона - не може да има задължение за невъзможни неща. Не може да ни се вмени да се проведе машинно гласуване на 100%, няма как да се осигурят толкова машини за толкова кратко време." 

Може да се каже, че и в двата случая Герджиков е прав. Машинното гласуване е крачка по пътя към по-честните избори. При него няма невалидни бюлетини, тайната на вота е много по-добре гарантирана, улеснени са хора в неравностойно положение, манипулирането на гласове от страна на членове на комисията е практически невъзможно и т.н. 

Плюсовете "на вота на един бутон разстояние" са безспорни в сравнение с хартиените бюлетини. Отделен въпрос е колко души ще изберат да гласуват чрез на практика големия таблет, каквото представлява машината за гласуване, и колко ще слагат кръстче или чавка с химикалка - опасността е всички гаранции за честност и сигурност на машинния вот да потънат в морето от хартии. 

ВАС задължиха ЦИК и правителството да осигурят по една машина във всяка секции - 12 400 плюс още поне 10% резервни. Жалбата срещу това да има машини само в 500 секции бе на четирима от основателите на "Нова република" - Трайчо Трайков, Радан Кънев, Петър Славов и Мартин Димитров. Освен проблемите откъде ще се намерят хилядите машини и колко "златни" ще ни излязат тези предсрочни избори, възниква още по-същественият въпрос - според експертите ще трябват да се обучат около 4000 души, които да работят с машините, като се вземе под внимание фактът, че има няколко секции на един адрес, например в училище. 

С други думи, прибързаното въвеждане на машинно гласуване във всяко село и паланка може да вместо да изпише вежди по пътя към цивилизованите избори у нас, да извади очите и на предстоящото електронно гласуване. Защото срещу много пари ще получим малка доза честен вот, което е нещо като полусправедливост, полуреформа или полуувеличение на доходите.

Познавате ли някой, който ги харесва?