OffNews.bg

Марешки със Спас Панчев и Орхан Исмаилов в коалиция 'Родолюбци' за евровота

Веселин Марешки ще си партнира със социалдемократи, земеделци и либерали в коалицията "Воля - българските родолюбци" за изборите за Европейски парламент през май, като той ще бъде начело на листата.

Освен "Воля" в обединението засега присъстват три други партии, като представителите им са уверени, че ще има още присъединили се. В коалицията е включен Земеделски съюз "Александър Стамболийски" с лидер Спас Панчев - бивш депутат от ПГ "БСП за България".

Друг участник е Народна партия "Свобода и достойнство", която е основана от бившия зам.-председател на ДПС Касим Дал. Нейният председател е доц. д-р Орхан Исмаилов - бивш военен зам.-министър. Третата партия в коалицията е ПП "Обединена социалдемокрация", която е разположена в център-ляво.

Марешки обяви още, че застава начело на коалиционната евролиста, но при спечелено място е възможно да го отстъпи на следващия в листата. Той допълни, че това зависи от резултатите, които ще постигне коалицията.

Според Марешки това, което обединява партньорите в коалицията въпреки техните идеологически различия, е способността да поставят националния над партийния интерес. По негови думи обединението ще се бори за по-малко бюрокрация, победа над корупцията, етническа и религиозна толерантност и повече свобода за страните членки и уважение към тяхната идентичност.

"Тогава няма значение ти дали изповядваш определена религия, определени други виждания в ляво или в дясно, няма значение дали си млад или стар - родолюбието е това, което ни обединява", заяви лидерът на ВОЛЯ.

Попитан дали би подкрепил инициативата на Волен Сидеров да се свали прага за евровота от 5,8% на 5%, Марешки заяви, че за разлика от "Обединени патриоти", неговата партия не се страхува от него. "Ако трябва да се вдигне и на 7% - в рамките на този процент смятам, че няма да имаме проблем", заяви лидерът на ВОЛЯ. Според скорошно социологическо проучване на Алфа Рисърч на евровота за "Воля" биха гласували 1.9% от българските гласоподаватели.

Той предсказа, че "Обединените патриоти" ще направят компромис и ще се явят заедно на евровота, като начело на листата им ще е лидерът на "Атака" Волен Сидеров. "Играят ли отделно, мога да се обзаложа, че в Европарламента ще има само 4 представени формации, и ние ще сме там", допълни той.

Преди половин година Марешки заяви, че ще внесе законопроект, с който да се забранят предизборните коалиции, тъй като по този начин парламентарно представителство получавали партии, които не биха спечелили такова при самостоятелно явяване. Попитан за тази инициатива, Марешки нямаше спомен дали действително е внесъл законопроекта или не, но заяви, че още подкрепя идеята. "Понеже законът не беше променен, ние сме длъжни да се съобразим с правилата и вместо всеки да играе самостоятелно, ние сме принудени да направим предизборна коалиция", заяви той.

В края на миналата година "Воля" получи подкрепа от лидера на френската крайна десница Марин льо Пен и европейските националисти. Във връзка с това Марешки подчерта, че не е редно партньорите му от европейското политическо семейство "Европа на нациите и свободите" да бъдат наричани "крайни националисти", защото всъщност говорим за "изключително възпитани" хора. 

Марешки още допълни, че коалицията ще излезе с по-конкретни послания, когато евроизборите наближат, но засега това са базовите политики, които смятат за "особено важни". Според него на този евровот българите ще трябва да избират между "политици, които се съгласяват с всичко" и "истински родолюбци" като неговата коалиция. По негови думи българите не смятат, че в Брюксел се прави нещо важно, но Марешки обеща, че тяхната коалиция "ще бъде различна, както винаги".