OffNews.bg

Макрон постави ултиматум: Франция ни подкрепя, ако сме с тях за командировките (снимки)

Френският президент Еманюел Макрон постави публично ултиматум на българския премиер Бойко Борисов: България ще получи подкрепа, за да прокарва интересите си в Европа, само ако застане на страната на Франция за промени в Директивата за командироването на работници. 

Благодарение на сегашните условия българските работници могат да живеят и работят във Франция, но се водят командировани временно там от българския си работодател. Става въпрос най-вече за шофьори на ТИР-ове и строители. Практиката съвсем не е изгодна за френския трудов пазар.

От пресконференцията не стана ясно дали България е приела искането на Макрон.

Като излезем извън лицемерието, като излезем извън партньорството на думи, аз мисля, че трябва да сложим край на границата, която се поставя между Изтока и Запада, между: "Тези са от еврозоната" и "Онези не са от еврозоната", а България трябва да се бори с дъмпинга, заяви френският президент, който по-рано постави остро въпроса с Директивата за командироването на работници и пред президента Радев.

Борисов не остана длъжен: "Благодаря за подкрепата за чакалнята на еврозоната, но България е издържала и всички стрес-тестове за членство", заяви той и изброи - "бюджетът ни е в излишък, в първата тройка сме по нисък външен дълг, имаме стабилен фискален резерв, имаме огромен резерв в централната банка.

"Сиреч - резюмира Борисов в типично негов стил - ние сме си направили домашното да не сме никакъв риск за еврозоната, така че твоята подкрепа ще ни е добре дошла."

Премиерът подчерта, че въпросът за командироването на работниците трябва да се раздели на две. Има много детайли, които трябва да изчистим - не е едно и също да си превозвач от България и Румъния. При нас отиване и връщане до фирмата майка е 8000 км, не е като с Белгия и Холандия, които са ви близки държави, посочи той.

"Трябва ли едните работници в Европа да живеят в скотски условия в сравнение с Франция или други държави? Отговорът е не, само че трябва да се върнем стъпка назад. Как да направим така, че по-изостаналите държави, които сме били в бившия соцлагер по-бързо да повишим доходите, за да не се налага тази миграция?", попита премиерът и обвърза въпроса с паралелно вървящите разговори за кохезионната политика, с повишаването на доходите, което би довело и до преодоляването на проблема с командированите.

Все пак той призна, че Полша - основният противник на Франция по темата за промените в директивата - е прекалила. "И Полша, и Унгария, и Франция са важни в този Европейски съюз. Трябва да се намали тонът на някои от колегите и затова след два месеца тук ще бъде Беата (бел. ред. Беата Шидло - премиерът на Полша)", заяви Борисов.

Макрон пък подчерта, че е убеден, че до края на октомври ще има споразумение относно промените в директивата за командировъчните с цел премахване на социалния дъмпинг.

Борисов не подмина и факта, че страната ни е изпълнила и условията за Шенген, но това също е пренебрегвано от партньорите. "За Шенген: ЕК казва, че са спазени, ЕП - също. Искрено се надяваме, че до 2-3 месеца България ще заеме своето място в новия Шенген".

Българският премиер не пропусна да благодари на Макрон за подкрепата му за споразумението ни с Македония.