OffNews.bg

Македонският опозиционен лидер на спешна совалка при Борисов

Премиерът Бойко Борисов прие днес лидера на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев. 

На срещата са присъствали още министърът на външните работи Даниел Митов и Янаки Стоилов от "БСП лява България", съобщи "Фокус".

Мястото ни е в ЕС и НАТО и се опитваме да намерим решение на кризата, която засяга не само Македония, но и целия регион. Това каза лидерът на опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев след срещата си с премиера Бойко Борисов.

Македония има подкрепата ни за присъединяване към ЕС и НАТО. Много държим по демократичен път да бъде решена политическата кризата, категорично против сме всякакви изказвания за федерализация на Македония, каза след срещата Борисов. 

„Държим управляващите и опозицията да намерят общ език, какъвто Европа изисква. Не се месим във вътрешните работи на страната, но ни притеснява, че там има политическа криза и то на нашата граница и то с един народ, който е най-близък на България. Направихме срещата и с българската опозиция, за да покажем, че в България не се делим на леви и десни, когато става въпрос за такива проблеми", заяви премиерът Бойко Борисов.

Заев обясни, че е информирал Борисов за ситуацията в Македония и кои са начините за решаването на кризата. 

"Мястото ни е в ЕС и НАТО и с европейските институции се опитваме да намерим решение на кризата, която засяга не само Македония но и целия регион", каза Заев. 

Нашето искане е да се състави служебно правителство по примера на България и в рамките на 6-9 месеца Македония да се подготви за парламентани избори, допълни той. 

"Вече започнахме разговор в Македония. Във вторник еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан ще е в страната и заедно ще се опитаме да влезем в преговорите", обясни Заев.