OffNews.bg

Кунева: Защо спряха НДСВ да влезе в ЕНП през 2001-ва?

Оказва се, че има много личен елемент, когато трябва да се върви напред. Аз все още не мога да разбера защо през 2001 година НДСВ, което имаше типично център-дясно желание за правене на политика и такава политика направи всъщност и дори кандидатства в ЕНП, това желание беше спряно. Беше стопирано и то необяснимо за мен.

Това заяви пред БНТ лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

Има много хора и в дясно, които са примерно социални либерали или пък са икономически либерали. Както и обратното – има от европейските народни партии, които по отношение на човешки права, на икономика, са по-скоро в либералната част, уточни тя.

Искам да ви кажа, че много се радвам, че тези избори все пак завършиха с един депутат от Реформаторския блок. Радвам се, че бях водач на листа, която не допусна да стане жертва на партиен егоизъм. Да, аз осигурих това с факта, че нито аз, нито някой вместо мен агитираше публично за мен, както направи г-н Костов за г-н Малинов, каза Кунева.

Това не са коректни удари в политиката. Но мен, в последна сметка, не ме засяга, след като ние успяхме. Фатално щеше да бъде, ако ние нямахме нито един депутат или ако аз бях влязла и аз трябваше да търся спасение за следващия в листата - г-н Малинов, това щеше да бъде голямо изпитание. Аз поех листата на 2% подкрепа, завършихме на 6.5%. Искам да благодаря на всички, включително на тези, които гласуваха с преференция и за г-н Малинов, и за г-н Лукарски, и за нашия симпатичен колега Сергей Петков, който беше 10-10 в бюлетината, каза още лидерът на „Движение България на гражданите“.