OffNews.bg

Комисията по отбрана одобри ратифицирането на договора за машините ''Страйкър''

Комисията по отбрана ратифицира международния договор за „Придобиване на бойни машини "Страйкър". Предстои парламентът да вземе окончателното решение. Реализирането на договора ще позволи в кратък срок да се преодолее част от дефицита от способности в сухопътните войски на българската армия.

Страната ни ще закупи 198 бойни, разузнавателни и специални машини. Сделката е за близо 1,2 милиарда долара. Според предложението, още с ратификацията страната ни ще плати първоначален депозит от 263 360 000 долара. Останалите суми ще се изплащат между 2023-2027 г. За американската страна договорът влиза в сила не след неговото подписване или ратификация, а след превеждането на първоначалната вноска по него. 

Предвидено е началото на доставките на машините да е през третото тримесечие на 2025 г., а краят - през първото тримесечие на 2028 година. Основното количество бойни и спомагателни машини ще бъде доставено през 2026 г. и 2027 г., с темп на доставките от десет машини на месец.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев обясни, че машините ще се асемблират в България в завода ТЕРЕМ, като 40% от дейностите по тях ще се правят тук.

Водят се разговори и за това да започнем да произвеждаме и артилерийски снаряди за машините, които са с калибър, нетрадиционен за българския военно-промишлен комплекс.

Заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев уточни, че министерството е провело конкретни разговори с фирмата "Harris" за изграждане на център за диагностициране и отстраняване на ремонти на тяхното оборудване. Той посочи, че сухопътните ни войски са оборудвани изцяло с радиостанции "Harris".

Опозицията отново се обяви против договора. Според "Възраждане" той е неизгоден за България, а според "Има такъв народ" закупуваните машини са остарели и недобре въоръжени. БСП се въздържаха.

Договорът е подписан на 26.09.2023 г. в САЩ и на 17.11.2023 г. в София. Международният договор е изготвен във връзка с изпълнение на приетия от 49-ото Народно събрание Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада".