OffNews.bg

Коларова: Първите закони на кабинета трябва да отменят всичко, прието при Орешарски

"Първите закони, които това правителство трябва да приеме са закони за отмяна на законите от предишното правителство. Кабинетът "Орешарски" работеше в посока, разминаваща се с посоката на четири предишни правителства. Той се опита да преобърне тотално всичко направено до момента."

Това заяви политологът и служебен министър на образованието в кабинета "Близнашки" д-р Румяна Коларова пред bTV.

Според нея през последните 20 години имаме "непрекъснато възобновяващ се дневен ред", политиците непрекъснато говорят едни и същи неща, което показва тотална управленска неефективност по ключови теми. Сред областите, в които има подобно "зацикляне" тя посочи образованието.

"В образованието усетих напълно блокираната реформа. То е свръхрегулирано - не съм сигурна, че в образованието има нужда от толкова много и толкова конкретни наредби. В образованието липсва обратна връзка чрез съвременните технологии", посочи Коларова.

Тя е оптимист за работата на сегашното правителство.

Много внимателно наблюдавах стъпките, които трябва да видим, за да имаме реалистични очаквания, че нещо ще се случи. Първата е коалиционно споразумение, без което би имало управленска неефективност. Второ, то беше записано на хартия, което дава рамката на обещанията и хората знаят какво ще се случи и какво - не. Третата стъпка е управленската програма, която в момента правят, каза Коларова.

Румяна Коларова, която е и секретар по връзките с гражданското общество на президента Росен Плевнелиев, коментира и трите години от началото на мандата му.

Последната година на президента е най-силната от мандата му. Президентът Плевнелиев устоя принципни, стратегически позиции на България по много важни теми и успя да наложи България като влиятелен играч, каза Коларова и даде за пример кандидатурата на Кристалина Георгиева.

"Тази кандидатура гарантира на България много силна позиция в новата Европейска комисия. България вече не е част от проблема, а от това, което се нарича решение", каза тя.