OffNews.bg

Каракачанов: Служебният министър да слезе от колата на НСО и да се качи в моята от 1996 г.

Бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов "препоръча" на служебния ресорен министър Георги Панайотов да слезе "от лъскавата кола на НСО и да се повози два-три дни на "Мерцедеса", с който се возех 4 години".

Каракачанов даде брифинг заради вчерашното изявление на Панайотов по повод разкрити и в разследване на OFFNews данни за сключени договори за милиони без обществени поръчки.

"Поръчката за двата автомобила не е по мое предложение, а е минала през всички институции. Двата автомобила са предназначени за един бъдещ началник на отбраната и на един бъдещ министър. Недостойна спекулация", посочи лидерът на ВМРО.

Каракачанов добави, че се е возел в автомобил от 1996 г., а предишният началник на отбраната ген. Боцев е ползвал кола от 2002 г. "Ние бяхме преценили, че даваме личен пример и ще се водим на тези стари автомобили, за да дадем сигнал, че приоритетът не сме ние, а армията", коментира Красимир Каракачанов.

Каракачанов отрече като спекулация твърдения Панайотов, че в министерството са нарушавани правилата при сключването на договори за обществени поръчки и при изпълняването на проектите за модернизация. По думите му ресорният министър е подведен.

"Служебното правителство се опитва да вади неистини и полуистини, с които да компрометира предишното управление", заяви още той. Според него "явно всеки ден около 13.00 часа служебните министри трябва да подават подобни информации към обществото. По отношение на МО пожелавам приятно вадене, хвърли ръкавицата Каракачанов и обори точка по точка твърденията на служебния министър на отбраната отпреди ден".

Хубаво да се четат документите преди да се излиза с изявления, смята Каракачанов.

"Имаше твърдение за някакво кредитиране – само че, не знам защо са пропуснали да информират министъра, че във всички договори има 100-процентова банкова гаранция. Тези твърдения ги намирам за абсолютно необосновани", подчерта още бившият министър.

Лидерът на ВМРО отхвърли като несъстоятелни и грозни обвиненията за конфликт на интереси при изпълнението на кампанията „Бъди войник“ и за харчене на бюджетни пари и посочи, че с днешна дата 8 кандидати се борят за едно войнишко място, докато в момента на встъпването му като министър желаещите да служат в армията са били 0,70 за щат. 

Относно наложените от американското финансово министерство и Държавния департамент санкции на Петър Харалампиев Каракачанов заяви, че Харалампиев не е член на ВМРО и от доклада на прокуратурата отдавна е станало ясно, че никой от ръководството на партията не е замесен в този случай. "Натрапва се една лъжа, няма какво да коментирам позиции на органи на чужди държави", категоричен е Каракачанов.