OffNews.bg

Каракачанов иска ремонт на вертолети в Терем без обществена поръчка

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обяви за промени в Закона за обществените поръчки, с които да се позволи по-бързият ремонт на военна техника в държавния завод "Терем". По-рано днес министърът посети оцелелия от катастрофата с Ми-17 пилот, който е настанен във ВМА.

При трагедията в понеделник загинаха капитаните Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев. Засега причините за инцидента не са ясни, но от прокуратурата са категорични, че не става въпрос за човешка грешка. 

Каракачанов смята, че катастрофата е причинена от авария в опашния винт. Именно опашният винт е ремонтиран в "Терем", показа проверка на OFFNews

„Според мен опашният винт е причината. Там е станала някаква авария. Но хеликоптерът е бил в изправност. Преди инцидента хеликоптерът със същия екипаж е бил поне половин час във въздуха. За деня нальотът на хеликоптера е над 3 часа, за вчерашния. Тоест хеликоптера не е дал никакви признаци да има някаква повреда, която е довела до това“, каза пред журналисти Каракачанов.

Въпреки това той е убеден, че хеликоптерите трябва да бъдат ремонтирани в българските държавни заводи. В момента одържавеният "Авионамс" е зает и има поръчка за ремонта на други вертолети, а "Терем" имали възможност да поемат старата техника.

"Какъв е проблемът това да се случи без обществени поръчки, след което да има обжалване", поясни министърът. Той даде пример с това, как последната поръчка за ремонт на хеликоптер била обжалвана от фирма, която няма интерес от такава поръчка. "Опитът да ремонтираме следващия хеликоптер Ми-17 беше стопиран с абсолютно безсмислено обжалване. Планираме минимум три от хеликоптери Ми-17 да бъдат в изправност. Ако караме по същата процедура с тези обществени поръчки, няма да е скоро въобще. Всеки един от вас може утре да обжалва – всеки един, без значение дали е заинтересован, или не“, добави той.

„Парадоксално е, когато Министерство на отбраната трябва да ремонтира своя собствена техника в свой завод и трябва да направи обществена поръчка. Това губи време. Това не е нормално. Трябва да отпаднат, когато става дума за национална сигурност, техника, свързана с отбраната, когато няма друга възможност“, каза още той, цитиран от "Фокус". 

Според командира на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков инцидентът не е свързан с техническа неизправност. "Техниката е била изправна преди полетите, на следполетните подготовки не е имало никакви забележки от летателния и инженерния състав", заяви Стойков. Самата машина преминава ежемесечни прегледи.