OffNews.bg

Йотова: Позицията на Радев за войната в Украйна е разумна и отговорна към гражданите

От позицията на президента Румен Радев за войната в Украйна говори гласът на разума и отговорността на държавния глава към българските граждани и Българската армия, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Тя откри научната конференция „Културно наследство – изкуство – музеи“ в София, организирана в чест на чл.-кор. проф. д. изк. Мила Сантова. Йотова посочи, че се чуват много европейски гласове на несъгласие с приетата в София декларация на Парламентарната асамблея на НАТО.

Вицепрезидентът коментира последното изказване на президента, който на 27 май по време на посещението си в Швейцария заяви, че истеричните реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, няма да значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава член на НАТО провокира пряк сблъсък с Русия. Освен това той каза, че решенията за войната в Украйна се взимат от "хора, държали само детско пистолетче".

Днес Илияна Йотова коментира, че това са думи на генерал, който е и професионално подготвен за разлика от тези, които политиканстват по тази тревожна тема.

"За мен по-важен е въпросът какво ще е развитието на тази декларация на предстоящата Среща на върха във Вашингтон. Чуват се много европейски гласове, които не са съгласни с нея", каза Йотова.

Помолена за коментар относно отправените критики към президента Радев във връзка с позицията му за мирното решаване на военния конфликт в Украйна Йотова каза: "За българска употреба е ясно защо се говори в предизборна кампания по този начин."