Радев от Швейцария, докато НАТО е в София: А ако някой провокира пряк сблъсък с Русия?

"...а решенията се взимат от хора, държали само детско пистолетче''

Ружа Райчева 27 май 2024 в 15:40 7654 34

Президентът Румен Радев в гербовата зала на

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Президентът Румен Радев в гербовата зала на "Дондуков" 2

Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, няма да значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава член на НАТО провокира пряк сблъсък с Русия, заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Швейцария. В същото време в София се провежда пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО.

В Швейцария президентът каза, че е изключително важно да започне да се говори за мир в Украйна, а не само за пращането на оръжие.

"Наблюдаваме как риториката и действията в тази посока непрекъснато ескалират. Всички държави членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени в тази война с предоставяне на информация, оръжие, целеуказване и т.н.", коментира Румен Радев.

Той посочи, че някои европейски лидери вече открито говорят за натовско присъствие в Украйна и попита реторично как би могла да приключи подобна политика. Радев добави, че се надява, че медиите няма да пишат, че "президентът е избягал от срещата с Йенс Столтенберг", който в момента е на посещение в България.

Президентът каза, че очаква обществото да си даде сметка за това преди политиците. По думите му управляващите трябва да потърсят пътя към мира, стъпвайки на основите на международното право.

"Има интересни моменти с вътрешнополитически изказвания. Виждам, че някои истерични реакции на моите тези, които са ясни, последователни и принципни и защитават националния интерес, издават всъщност страх и зависимости. Това е истинският проблем, за който трябва да се намери решение", каза Румен Радев.

По думите му се чуват изпразнени от съдържание клетви в "евроатлантизъм" от хора, които не разбират за какво става въпрос и се борят за собственото си политическо оцеляване.

"По никакъв начин не искам никого да плаша, но пак призовам за трезв разум. Ако нещо не е ясно - нашите политици, които вземат решения, могат все пак да се допитат до експерти. Защото въпросът вече не е само чисто политически. Решенията се взимат от хора, които през живота си са стискали само детско пистолетче", каза президентът Радев.

Той призова всички народни представители и хора, които вземат решения за изпращане на оръжие в Украйна, да минат поне един месец интензивна военна подготовка и да подпишат декларация, че ако се наложи - те ще воюват за България.

"Нали си давате сметка, че има хора, които без да мигнат - взимат решения, които могат да доведат до риск за живота на другите. Ако се случи така, както каза един бивш министър на финансите - че ако дойде врагът, ще дадем отпор. Аз не съм сигурен, че ще дадем отпор и няма да трябва да търсим тези хора. Нека намалят тези хора ентусиазма и да мислят повече", каза на финала Румен Радев.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -1395

    41

    AlexT

    28.05 2024 в 15:06

    Някои държали само детско пистолетче, каза нашият велик герой радев, ‘’участвал’’ във въздушни битки над чужди страни /в нито една ???? /, ‘’свалил’’ вражески самолети във войната в Ирак , Югославия, Афганистан, Сирия , Либия /нито един :)/ , не участвал в нито една военна акция-мисия зад граница и стоял през цялата си служба до казана с чорбата::)))
    Е , има и заслужена военна дейност, постъпка :): назначил сегашната си жена , тогава любовница, на две длъжности- с държавна заплата , платена от нас , разбира се :))..Велик герой, само с тренировъчни полети – с години :))

    -1395

    40

    AlexT

    28.05 2024 в 14:50

    Радев от Швейцария:’’’ А ако някой провокира пряк сблъсък с русия ? ‘’’:
    Аз затова избягах в Швейцария за по- сигурно..:) Взех и жена си ...:))

    .............. В Швейцария съм, в Швейцария съм ..Таварищ путин ми поръча да ходатайствам, ако може, пред Олимпийския комитет и те да участват на Олимпиадата !! Тази моя среща там, е по- важна от тази на НАТО в София !...............
    ..........................
    Таварищ путин, таварищ путин, от Швейцария се обаждам.. Тук съм, тук съм, не съм в София на срещата на НАТО !!
    ..................................
    Добре, че тав.путин ме видя,че не съм в София на среща на НАТО! Представяте ли си ,ако бях в София тези дни?!?

    2550

    39

    alfakentavur

    28.05 2024 в 05:46

    Разбира се. Но няма страшно. Три дни, най-много седмица, и ще си носим пак новите дрехи.

    1000

    38

    Дядо Праз

    28.05 2024 в 03:16

    Носете си новите дрехи момчета.Струва ми се ,че скоро ще има: Ауу ,кой можеше да предположи???

    1000

    37

    ИАД

    27.05 2024 в 23:49

    Това са думите на новия военен министър на Путин. Мисля че вече в Русия отгоре им го говорят. Иначе няма как да се чуе. Може би трябва да вземан и макетата със себе си:

    "За патоса на Достоевски в културния код на Русия

    Ние имаме свой собствен културен код, своя собствена културна идентичност, която по-голямата част от страните и народите нямат. Между другото, Достоевски го е усетил много добре. Патосът на Достоевски, особено в такова произведение като „Дневникът на писателя“, е изразен там със 100% изтънченост и точност. Това е основният ни ресурс, трябва да го извлечем'

    1000

    36

    ИАД

    27.05 2024 в 23:20

    Не знам какво е държал Радев преди да стане президент /дали оръжие или дебели топли женски кълки/, но имам спомен, че седна със спорен морал в президентското кресло. Зарязвайки почтената си съпруга, децата си, и със скандал за финансови далавери, издигна до себе си като първа дама една /според медиите/ жена със спорен морал. И този човек си позволява да дава съвети на цял народ, нито като български офицер, нито се е научил от историята ни на родолюбие и морал. България пое своя път и винаги ще помага на нападнатите а не на агресорите. Пиянството на един народ СВЪРШИ !!!!!

    10212

    35

    Човека

    27.05 2024 в 23:16

    Жив продажник. Един журналист не го попита как си го представя този "мир". Сигурно по същия начин и ако русия навлезе в България - с приятелско ръкостискане с кагебейски психопат.
    И кой ще ви последва в бой такива продажни военни бе генерале? Тотално дупедавско мислене в армията. Тотална деморализация. И от страна на политическо управление от десетилетия също. Велики министър председатели като бойку направиха така, че никой да не вярва вече в държава, законност и морал.
    Кой ще ви пази сараите когато поредния психопат си науми да превзема територии?
    Всички ще го д. тогава. Съсипници без чест и достойнство.

    875

    34

    Constanza

    27.05 2024 в 22:57

    Две години и половина до следващите президентски избори.

    1000

    33

    ИАД

    27.05 2024 в 22:40

    Този родоотстъпник изглежда мисли, че българския народ е от малоумници и дебили и не си спомня как преди няколко години излъга голяма част от него. Радев, народната любов не е вечна и трябва да се заслужава ежедневно и по честен начин.

    1000

    32

    PaulPierce

    27.05 2024 в 19:49

    Идеята за мир на Радев съвпада с идеята на Путлер, то е ясно :)
     
    X

    Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл. Интервю с Ангел Джамбазки от ВМРО