OffNews.bg

Йотова критикува Денков за позицията му за касетъчните бомби

Притеснително е, че министър-председателят акад. Николай Денков е бил може би един от малцината лидери на Срещата на върха на НАТО, който е подкрепил употребата на касетъчни боеприпаси. От 2008 година България е част от споразумението против тяхната употреба, каза пред БТА вицепрезидентът Илияна Йотова.

Коментарът ѝ е по повод интервюто на Денков пред "Скай нюз", в което той заявява: "Доколкото съм чувал, те (руснаците) вече са използвали такъв тип боеприпаси, така че ако ги използват, нормално е да се очаква, че другата страна (Украйна) също може да ги използва. ... Ние сме в пълноценна война, така че когато водиш война, заплахите са важни, но още по-важно е да имаш успех на бойното поле".

Срещу касетъчните боеприпаси се обявиха много страни, включително Германия, Испания, Великобритания и много правозащитни организации, заяви още Илияна Йотова.

България не подкрепя използване на касетъчни боеприпаси и не притежава такива. За съжаление Русия не само че не е подписала споразумение срещу тяхното използване, тя ги е прилагала системно и в Сирия, и във войната с Украйна. Тази тема не е била обсъждана на срещата на върха на НАТО, каза във вторник вечерта от Вилнюс премиерът Николай Денков.