OffNews.bg

Изборът на КЗК се превърна във фарс. Спряха процедурата, започва нова

Парламентът спря старата процедура за избор на състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Предложението беше прието със 107 гласа "за".

За прекратяването на процедурата имаше две предложения - на ГЕРБ и на депутатите от гражданската квота на РБ Мартин Димитров и Петър Славов.

Мнозинството подкрепи предложението на ГЕРБ. То предвижда до седмица икономическата комисия в парламента да внесе проект за нови процедурни правила за предлагане на членове на КЗК. Предложенията на Димитров и Славов за такива правила бяха отхвърлени в пленарна зала. На 6 април двамата внесоха проект за решение, с който искаха старата процедура да бъде прекратена и веднага да бъде стартирана нова.

През март единственият кандидат за председател на КЗК - Росен Желязков, се отказа от състезанието. До това се стигна, след премиерът Бойко Борисов нареди на депутатите от ГЕРБ да не участват в процедурата по избор на нов състав, след като лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че се правят задкулисни договорки за новия състав на КЗК.

Процедурата така и не беше прекратена и не започна нова. На 14 март Делян Добрев от ГЕРБ обяви, че тя ще бъде рестартирана в "следващите няколко седмици". Това стана факт два месеца по-късно.