OffNews.bg

Историческият компромис пропадна: Прокурорите с мнозинство в колегията във ВСС

Депутатите от парламентарната комисия за промените в конституцията приеха предложението на АБВ да се намали общата бройка на прокурорите в колегията от 12 на 11.

Идеята беше подкрепена с 8 гласа "за", като против нея гласуваха ГЕРБ и Реформаторския блок, а "Атака" се въздържа.

С това си действие депутатите изравниха съотношението между членовете в прокурорската колегия във ВСС избрани от парламента и от гилдията. Това значи, че колегията ще се състои от главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член избран от следователите, и петима, избрани от Народното събрание.

Така общо взето депутатите развалиха "историческият компромис", който беше приет в края на юли. Тогава Реформаторския блок отстъпи от отпадането на тайния вот и намаляването на мандата на Висшия съдебен съвет, което беше едно от основните искания на Блока.

Според приетото предложение на АБВ се увеличава и съдийската колегия с една бройка. Така магистратите там ще са 14, като така представителството на квотите в нея става 6:6: председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от съдиите и шестима, избрани от парламента.

Не бе прието намаляването на мандата на главния прокурор и шефовете на върховните съдилища от 7 на 5 години., както и решенията на ВСС да се приемат с явно глауване. 

Лъчезар Никифоров от партията на Първанов обяви, че участниците в управлението може да преосмислят отношението си към явното гласуване във ВСС, само ако мине квотното преструктуриране. 

"Считаме, че Народното събрание трябва да гарантира еднаква независимост и на съдиите, и на прокурорите и следователите", категоричен беше той.