OffNews.bg

Исмаилов: Без РБ ситуацията в следващия парламент ще бъде критична

„Към Реформаторския блок са отправени много очаквания. Ако не сме ние, ситуацията в следващия парламент ще бъде много критична и патова. Статуквото нанесе големи щети на институции и заложи страшни бомби, някои от които гръмнаха. Предстоят тежки месеци и трудна зима"

Това заяви Корман Исмаилов, председател на Народна партия „Свобода и достойнство" (НПСД), която е част от Реформаторския блок, в ефира на бТВ.

Исмаилов допълни, че не се съмнява в това, че РБ ще влязат в парламента, но е важно да имат колкото се може повече народни представители. Той сподели още, че на предстоящите избори Блокът ще бъде конкурент с останалите партии и чак след вота ще се мисли за политически съюзи, но призна, че единствената партия, с която има коалиция е ГЕРБ.

„Нека първо да проведем нашата кампания и избирателите да видят нашите приоритети. След изборите, в зависимост от подкрепата, която сме получили, толкова по-силни ще сме в защитаването на позициите си. Конкурентни сме с всички партии, но червената линия на БСП, ДПС и националистическите партии не можем да преминем", обясни Исмаилов.

Лидерът на НПСД каза още, че по негово мнение Борисов е разбрал, че "взаимодействието с Пеевски, Доган и компания" е пагубно. Исмаилов дори коментира, че от ГЕРБ имат своя потенциал, но при след предишното им управление, имат нужда от по-широка подкрепа и сериозни партньори.

Исмаилов коментира и ситуацията в Реформаторския блок от последните дни. Той сподели мнението си, че е важно Блокът да има един председател, като дори коментира, че повечето десни избиратели очакват именно това.

"Решенията, които вчера взехме тресират този път. Назрял е моментът за повече концентрация на власт и повече ефективност. Кампанията, която ни очаква ще бъде изключително важна и напрегната. Нямам съмнение, че РБ ще има своята парламентарна група в новото Народно събрание", каза още Корман Исмаилов.

Той призна, че смята Радан Кънев за подходящ за поста на председател на РБ, защото има куража и смелостта да сложи пръст в раните и проблемите, и да се ангажира с тяхното решаване.

Исмаилов все пак призна, че който и да е бъдещият лидер на Реформаторите, той има повече нужда от доверие и подкрепа.

Той бе категоричен, че служебният кабинет може да просъществува повече, ако изборите не гарантират едно стабилно управление.

По повод днешната оставка на председателя на СДС-София Исмаилов коментира, че няма повод за притеснения:„Изключвам някоя партия от РБ да се отдели. Ако някой искаше самостоятелно участие, нямаше да влезе в блока", обясни той.