Реформаторите избират председател през септември, единствен кандидат е Радан Кънев

OFFNews Последна промяна на 07 август 2014 в 10:02 5604 17

През септември Реформаторският блок свиква конгрес, на който ще се проведе избор за председател на блока.

Това решение е взето снощи, след среща на председателите на петте формации, които влизат в РБ - БЗНС, ДБГ, ДСБ, НПСД и СДС, става ясно от профила на Стоян Радев в социалната мрежа, който е член на Гражданския съвет на блока. 

Сред останалите взети решения са и това блокът да се ръководи от оперативното ръководство и да се консолидира в "единен политически субект", който да се яви на парламентарните избори на 5 октомври. 

Към момента единствената издигната кандидатура за председател на РБ е тази на Радан Кънев.

Взетите решения са: 

1. Председателите на петте партии от РБ препотвърждават единството на Блока и волята на своите партии за съвместно участие на предстоящите извънредни парламентарни избори на 5 октомври.

2. Председателството на РБ поема оперативното ръководство на политическия съюз.

3. Свиква съюзен конгрес на РБ в първата половина на м. септември за избор на Председател на РБ.

4. В срок до съюзния конгрес и съгласно решение от последното заседание на Гражданския съвет на РБ да се изготви план за консолидация на РБ по посока на създаването на единен политически субект.

5. РБ започва разговори за разширяване на политическия формат на Блока за явяване на предстоящите извънредни парламентарни избори.

6. Във връзка с изпълнението на настоящите решения да бъдат извършени промени в учредителното споразумение на РБ.

Превръщането на блока в единна политическа формация и свикване на конгрес, на който да бъде избран председател, беше предложение на именно на Гражданския съвет. В писмо, разпространено до медиите, членовете на съвета настояват незабавно да се избере един председател на блока, като номинират за поста лидера на ДСБ и доскорошен говорител на РБ Радан Кънев.

Дотук се стигна, след като Радан Кънев подаде оставка като говорител на блока. Тогава той посочи няколко мотива за решението си, като акцентира върху влиянието на Бойко Борисов и ГЕРБ върху Реформаторите. Това според десния лидер е пагубно за коалицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.08 2014 в 13:01

Според мене провеждане на конгрес за избиране на председател през септември пруеди изборите е неправилно.Такива избори правеше СДС с два злополучни избора ва Юруков и Кабаиванов.Тавя су прявушу зяшата нямаше предварително обединение към личност с лидерски качества.Е накрая случиха с Лукарски, но можеше да бъде Иван Сотиров или друга посредствена личност.Сега случая в РБ е друг.Има общо съгласие от петте пхарти, че председател трябва да бъде Радан КСънев, кайто като говорител прояви лидерски качества.Но решението е взето.Датова за да се намали негативният ефекг ат това решение,конгреса за избор на председагел да се проведе на 31 август неделя или 1 септември понеделник

07.08 2014 в 23:35

Вярно е Антон. Да пукне Костов.

07.08 2014 в 23:35

Вярно е Антон. Да пукне Костов.

07.08 2014 в 23:19

Особено ме впечатли пост N6 от 12:09 със съдържателния коментар:
< lU5ZG >.
Другото което впечатлява е, че в 23:12 има 2+ и 9-

Извод:
Значи има 11 съфорумци които са го прочели и оценили.
Единия от тях е професора Балкански, това е ясно.
Издирват се останалите 10.

07.08 2014 в 16:42

Реформаторският блок и ГЕРБ
имат реални шансове да
съставят КОНСТИТУЦИОННО МНОЗИНСТВО
в следващия парламент.
Това е голям шанс за България, да се промени
конституцията и да се рестартира държавата!!!

Ще бъде много глупаво ако РБ започнат да дърпат чергата всеки към себе си и се разпаднат!

Залогът е много голям.

УСПЕХ на РЕФОРМАТОРИТЕ!!!

07.08 2014 в 15:39

Гражданският Съвет на РБ прави това, което искат симпатизантите - сливане на партиите в една, с единно ръководство. Троловете си тролете колкото искате, след месец ще стане това, което трябваше да стане още пролетта. Всъщност 4-те малки партии ще се влеят в ДСБ.

Изборите през Октомври са важни, но не са всичко. Скоро ще има още избори. Следващият парламент няма да изкара 4 години.

07.08 2014 в 15:21

@Nora 05
Хубаво, не припознавате ГЕРБ. Само спрете да ги атакувате. С негативна кампания до никъде няма да я докарате. Би трябвало да си спомните доста на брой минали избори и тъжните резулати от тях. Това че Костов се дразни от Бойко си е негов проблем. А РБ да се замислят за собствените си проблеми с разпределяне на местата в депутатските листи и преференциалния вот като средство за отмъщение и корекции на подрежданията. Опит РБ имат. Пък след изборите, първо, ако Бойко ги покани и ако са влезли в НС, и второ,ако РБ имат поне някакъв по-впечатляващ брой депутати ще може да сложат и тигана на печката Сега е много рано.

07.08 2014 в 15:13

Костов ще реди листите задкулисно чрез Радан, това е истината.

07.08 2014 в 13:41

Божидар Лукарски - ПРЕДСЕДАТЕЛ!