OffNews.bg

Има ли Радевгейт и какво знаем досега?

Внезапната атака на прокуратурата по президента вече е в достатъчно напреднала фаза, за да можем да говорим за нов "гейт" - "Радевгейт.

Известното досега е по-малко от въпросителните.

Обобващаме какво се случи досега.

Как започна?

На 28.01. новият главен прокурор Иван Гешев съобщи, че срещу държавния глава се води досъдебно производство. Не бе съобщено кога и защо е започнало то.

Ден по-рано Гешев обяви, че прокуратурата ще пита Конституционния съд може ли да се разследва президентът за престъпление.

Според конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност при изпълнение на своите функции, освен в случаите на държавна измяна и нарушение на основния закон на страната.

Какво се разследва?

На 28.01. прокуратурата разпространи записи по разследването. Те касаят назначение на съпругата на Радев - Десислава Радева - по времето, когато настоящият държавен глава оглавяваше ВВС. 

Не става категорично ясно как евентуалното назначение на Радева попада в хипотезата за държавна измяна и нарушаване на Конституцията и дали това е казусът, за който Иван Гешев се обърка към Конституционния съд с икане за сваляне на имунитета на президента.

Какво разкриват записите?

От разпространените до медиите три аудиофайла става ясно, че са записвани разговори между Радев и командира на Военно-въздушните сили ген. майор Цанко Стойков. Не става ясно защо и в какъв период те са били обект на СРС. 

Ген. Стойков докладва на президента - в разрез със служебната тайна - че КПКОНПИ е изискало документи за назначение на г-жа Радева и пита какви жилища е ползвала и кой ги е плащал. Казва, че му го съобщава "лично". Уверява, че ще "изчисти отговора".

Президентът се съгласява с това и изисква да види справката, преди тя да бъде изпратена до КПКОНПИ. Коментира, че "това са простотии" и че всичко е изрядно.

Известно е, че докато Радев оглавява ВВС, Десислава Радева е назначена за пиар там. По това време двамата не са сключили брак.

Във втория и третия запис генерал Стойков коментира със служебно лице какъв отговор да се даде на КПКОНПИ. Тезата му е, че информацията трябва да се подава по малко и в отговора да се посочи, че няма как да се търси конфликт на интереси за минал перидо, тъй като Радев вече е на друга длъжност. 

Оттук нататък

Предстои произнасяне на Конституционния съд. Президентството коментира скандала днес.