OffNews.bg

Художник води листите на Кунева в града на миньорите

Той е художник и… политик. Водач на листата на “Движение България на гражданите” в 14 МИР-Перник. Градът на миньорите, в който има място и за художествено изкуство. 

Художникът Людмил Веселинов активно участва в създаването на Движението България на гражданите” през 2012 година. Познавам Меглена Кунева от доста години. Вярвам й. В нейно лице виждам огромен политически и граждански потенциал за създаването на иновативен успешен модел за развитието на България. Движение България на гражданите” за мен е културен проект, проект, обединяващ креативно мислене, съпроводено от висока експертност и разбиране на проблемите. Неслучайно, пътувайки в България, с известна доза шега ние казваме, че Движение България на гражданите” обединява хората, които са прочели повече от една книга. Смятам, че България в този момент се нуждае точно от тази експертност и се надявам, че ще променим днешния политически модел”, казва художникът, който е доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства.

В повечето срещи с хората, като водач на листата и кандидат за народен представител в родния си град Перник, той споделя: ГЕРБ направиха България най-бедната страна в ЕС, изхарчиха повече пари за подслушване, отколкото за образование, изгониха инвеститорите. Нашият културологичен противник е ГЕРБ, а БСП ни е идеологически контрапункт. България се управлява от картел на политическата престъпност. ГЕРБ доведе икономиката до рекордна безработица, изяде резерва и обвини пенсионерите”, коментира Веселинов. Той дава доста кратки пояснения на хората, които му задават въпроса защо новото движение е алтернатива на статуквото – “Ние можем да управляваме България с разум и компетентност, имаме познания, отговорни сме, имаме решителност и готовност да извършим ключовите реформи в здравеопазването и образованието. Ще създадем условия на малкия и среден бизнес да диша и ще се борим с монополите. Ние сме за честна и последователна политика, център на нашата програма е човекът, както Леонардо ни е посочил Витрувианския човек”, споделя Веселинов

Кандидатът за депутат се вълнува и от съвременните предизвикателства и проблемите пред творците, защото и той активно създава произведения на изкуството. Жалко е, че повечето от съвременните творци са се превърнали в нещо като еднолични търговци на изкуството си. Всъщност въпросите са как се справяме днес в широкия периметър от творчески индустрии, какво можем да променим в комуникацията между артистите и културните организации и до какви съвременни подходи за финансиране на изкуството и културата ще достигнем. Съвременните изкуства сякаш предполагат артистите да имат силна гражданска позиция, да създават общности, сдружения, т.е. юридическо дефиниране на своята дейност, с цел по-мобилно участие в различни конкурси пред финансиращи организации и дългосрочни възможности за развиване. Повечето от арт проектите в България днес разчитат главно на самофинансиране и/или корпоративни спонсорства, защото в държавното или общинско финансиране се забелязва непрозрачност и купчини апликационни форми, които са най-добрият път за убиване на творческата енергия. Разбира се, не бива да подценяваме възможностите на съществуващите културни фондове, като тяхната по-голяма гъвкавост и мобилност трябва да бъде насърчавана чрез разумни икономически и културни политики”, посочва художникът.

Наскоро при среща с работещите в Народната библиотека художникът Людмил Веселинов споделя своите притеснения. Когато говорим, че живата, съвременна култура трябва да бъде подкрепяна чрез различни финансиращи инструменти, трябва да не забравяме, че иновативните, некомерсиални проекти имат малки шансове да се преборят за нужните средства. А всъщност този тип проекти създават усещането за потребност, за обогатяване на културната среда”, изтъква кандидатът за нормализация в политиката.

Людмил Веселинов е автор на единствената до сега издадена от държавата пощенска марка за Международния маскараден фестивал в Перник. Той споделя, че всеки творец може  да популяризира това уникално събитие, стига да има свежа идея и да обича Перник. Филателният блок "Сурва" наистина е много характерен пример за рекламно послание, което чрез магията на пощенската марка може да достигне до сърцето на стотици хиляди потребители. Графиката на едно такова издание трябва да бъде интригуваща. Когато правих проекта за това издание, заложих на топлата акварелна рисунка и разпознаваемия кукер”, казва авторът. Людмил Веселинов е и страстен колекционер на произведения на изкуството. Той отделя много време, но и влага познанията си в тази област, за да открие, реставрира и популяризира непознати творби от български и чужди автори. Тази увлекателна тема обаче изисква много време.

Людмил Веселинов е роден през 1975 г. Доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства.

През 2008г. защитава дисертационен труд на тема „Ролята и мястото на художника в периодичното печатно издание”. От 2005 г. е редовен докторант в катедра „Книга и печатна графика”. През 2000 г. завършва Националната Художествена Академия-София, специалност „Книга и печатна графика”. Магистър. 1998 г. завършва Средно специално художествено училище за приложни изкуства-София.

От 1996 до 2000 г. е стипендиант на фондация „Отворено общество”-София след конкурс в Националната Художествена Академия. 1999 г. печели първа награда за плакат на тема „Чисто бъдеще” от „Коалиция 2000”- Център за изследване на демокрацията.

Работи в областта на графичния дизайн на книгата и печатните издания. Автор е на графичния дизайн на над 200 книги.

Автор е на филателните издания: „60 години Специална куриерска служба”, „Рали Дакар”, „История на противопожарното дело на Балканите”, „130 години София – столица на България”, „130 години Министерство на вътрешните работи”, „70 години вестник „Труд”,  „Европа – предай нататък”, „Международен фестивал на маскарадните игри – Перник - Сурва 2004”, „Футболни юбилеи”.
Художник е на вестник „Култура”. Визуален редактор е на вестник „Труд”.
Преподавател е по „Текст и визия“ и „Изкуство на българската книга“ в магистърска програма „Преводач-редактор“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

Учредител и член на Националния съвет на Движение България на гражданите. Водач на листата за 14 МИР-Перник.