OffNews.bg

Христо Иванов: Трябва да избираме между привидната стабилност и усилието за промяна

Ние трябва да избираме между привидната стабилност и усилието за промяна. Това, което правителствената пропаганда представя за стабилност, всъщност е едно опасно мъртво вълнение.

Тази теза разви председателят на "Да, България" Христо Иванов в своя доклад, предствен днес на първата национална конференция на партията.

Според Иванов това "мъртво вълнение" се определя от два набора от фактори - външни и вътрешни.

Той посочи, че четвъртата индустриална революция, в която се намираме, променя икономиката, сигурността, комуникациите, както и базовите условия за съществуването на обществата и индивидите. 

Вторият външен фактор е дестабилизацията на международната система.

"На мястото на международния ред, основан на норми, със всичките им несъвършенства, лицемерия и недоволства, идва редът, в който тържествува правото на силния. Все по-често на военно силния. Всички тези международни тенденции подлагат под напрежение Европейския съюз, защото елиминират онези условия, които му позволяваха да бъде едновременно економически гигант и политическо джудже и привидно безалтернативен и постоянно разширяващ се модел на либерално развитие.", заяви Христо Иванов. 

Според лидерът на "Да, България" цялото устройство на днешна България е основано на съществуването на тази международна система, на която ние разчитаме да гарантира нашата сигурност, свобода и икономическо развитие. 

Вторият набор от фактори, които са определящи, са вътрешно-структурните проблеми на България.

"Тук става дума за проблемите ни в политическата и съдебната ни системи, за проблемите на медиите, за поблемите на регулаторите, за общия разпад на институциите под влияние на системната корупция", каза Христо Иванов.

Като проблем за сигурността на България, той посочи, че армията ни е "куха", а службите ни отдавна са гнездо на чужди и наши паразити.

"Искам да подчертая и все по-ярко очертаващата се енергийна колонизация на България, която едновременно блокира възможностите на страната ни да се възползва от енергийната технологична революция, подхранва системната корупция и се превръща в геополитически риск за нас", заяви още Иванов. 

Той стигна до заключение, че комбинацията от всички тези фактори показват, че реална опция за стабилност и бездействие няма. Рано или късно тези промени ще настъпят сами.

"България от своя страна отказва да извърши необходимите реформи в правосъдието, във финансовата сфера, в сигурността и службите си. Ние не просто отлагаме пълната си интеграция в ЕС, ние рискуваме да останем трайно в периферията. Решението на това положение е очевидно - режим на бързи и решителни реформи, които да изпреварят така описаната комбинация от рискови фактори", категоричен бе Иванов.

Според него обаче нито една от парламентарните партии и дръжавни институции няма намерение да работи в такава насока. Той посочи, че "цялата ни политическа класа е продукт на това отровно статукво и се подчиняна на един единствен рефлекс - борбата за неговото съхраняване".

"И понеже знам, че когато някой от вас излезе с по-ясно заявена опозиционна политическа позиция, пристига някой, който ви казва: "вие връщате комунистите на власт". Кажете му: "не, вие не просто връщате комунистите на власт. Вие сте комунистите. Защото между вас и комунистите няма никаква съществена разлика", заяви Христо Иванов.

Гости на първата национална конференция на "Да, България" бяха лидерът на ДСБ Атанас Атанасов и съпредседателят на партия "Зелените" Владислав Панев

Според Атанасов всичко в държавата се решава задкулисно в един кръг, на който начело стои премиерът Бойко Борисов.

"Това състояние на държавата се отразява негативно върху нашия живот. Затова нека се подготвим за избори и да обърнем страната на запад, защото сега я бутат на североизток", каза още той.

Владислав Панев призова да се противопоставим на опитите да бъдем откъснати от свободния свят.

"Трябва да успеем да представим позитивна визия за бъдещето на България", заяви той.

На своята конференция членовете на движение "Да, България" участваха в първото по рода си гласуване на политически форум в България – изцяло електронно, посредством предварително разработено от членове-доброволци приложение. 

Всички участници в събитието свалиха приложението на персоналните си телефони или таблети, а за тези, които не разполагаха с такива, бяха осигурени допълнителни устройства на място. След регистрация, на входа на залата, всеки член на партията бързо и лесно, посредством приложението, имаше възможност да гласува с едно натискане на бутон за всяка точка от дневния ред на Националната конференция.