OffNews.bg

Горанов оттегля предложенията си за промени при втората пенсия

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че оттегля предложенията си за промени в Кодекса за социално осигуряване за втората пенсия. 

Промените предвиждаха парите за втора пенсия да преминат от индивидуалните партиди на хората в обща сметка, от която да бъдат изплащани. Депутати от Реформаторския блок определиха идеята като "национализация", която ще ограничи правото на хората да разполагат с парите си. Те подчертаха, че това би било кражба, сравнима с КТБ.

„След много консултации реших в предложения от МФ проект за изменение на КСО темата, свързана с правната уредба във фазата на изплащането на втората пенсия, да отпадне, затова оттеглям тези предложения“, заяви Горанов.

Той подчерта, че по време на общественото обсъждане на проекта е наблюдавал повратно тълкуване на предложената уредба, свързана с фазата на изплащане на пенсията от втория стълб.

В предложението на МФ никъде не се коментира темата „национализация“ на парите от фондовете. Опитът да се създават страхове в българските граждани и темата да се коментира с аргументи дали е защитена частната собственост, ни кара да мислим, че зад тези мотиви се крие някаква друга цел на противниците на измененията в закона“, заяви Горанов.

Пенсиите от втория стълб не са надграждане, а са заместващи, каза той и подчерта, че така било замислено още при създаването на модела, уточни пресцентърът на финансовото министерство. На всеки български гражданин осигуряващ се във втория стълб, ще му бъде намалена пенсията с 28 процента и те трябва да бъдат осигурени от втория стълб, коментира Горанов. 

Министърът предложи синдикатите и бизнеса, заедно с експерти от КФН, да обсъдят най-доброто решение на този проблем, като МФ има готовност да се включи с експертиза в подобен дебат.