Частните фондове предлагат втората пенсия да се наследява

OFFNews 30 май 2016 в 15:28 3678 4

Снимка БГНЕС

Частните пенсионни фондове предлагат втората пенсия да може да се наследява от съпрузи и непълнолетни деца. 

Това обявиха Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване по повод предложението на финансовото министерство парите за втора пенсия да преминат от индивидуалните партиди на хората в обща сметка, от която да бъдат изплащани.

Депутати от Реформаторския блок определиха идеята като "национализация", която ще ограничи правото на хората да разполагат с парите си. Те подчертаха, че това би било кражба, сравнима с КТБ.

Частните пенсионни фондове предлагат 9 варианта за получаване на втора пенсия, между които може да се избере, като неизползваните средства да могат да се наследяват.

Те предлагат осигурените за втора пенсия да могат да избират между пожизнена или срочна пенсия, с променлив или с гарантиран размер - пожизнена пенсия с гарантиран размер без право на наследяване, с гарантиран период на наследяване или с право на наследяване. Също така се предлагат и два варианта на срочна пенсия - с право на наследяване или с гарантиран размер.

В зависимост от избрания вид наследниците на починал пенсионер ще могат да получат наведнъж или разсрочено неизразходваната сума, или самите те да получават наследствена пенсия, обясниха от Асоциацията.

Оттам са категорични, че предложените от финансовия министър Владислав Горанов промени нарушават характера на частната собственост. 

Натрупаните по индивидуалните партиди средства са частна собственост и само осигурените имат право да се разпореждат с тях, категорична е Даниела Петкова от ПОК "Доверие". 

Това са целеви пари, частна собственост и те трябва да бъдат похарчени от хората, както те решат. С единственото условие това да може да се случва, след като човек е придобил право за пенсия или 5 години по-рано, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12881

3

Иван55

30.05 2016 в 16:31

"Това, с което аз се занимавам през последните месеци, е да изучавам правната рамка, в която работи пенсионната индустрия. И мога да кажа, че тя, според уредбата, е примитивна и паразитна.

Примитивна е защото събира вашите вноски и ги управлява според правилата, заложени в Кодекса, но те нарушават елементарни професионални стандарти за управлението на чужди средства. И е паразитна, защото не може да съществува без да е легнала на гърба на държавата. Държавата ви подтиква да се осигурявате във фондове, които задължително ще ви намалят пенсионния доход по презумпция (ако не се откажете с активно решение), тя определя задължителен размер на вноската, тя я и събира и я разпределя към фондовете. Ако те са толкова добри, да излязат на свободния пазар, да си предалагат продукта в състезание за клиенти и сами да си събират вноските."

"Любомир Христов: Управлението на пенсиите е на принципа "давай, после ще се оправяме"" /Дневник/

15256

2

mendi

30.05 2016 в 16:24

Частните фондове ще се сгромулясат с гръм и трясък като доиде време да започнат изплащанетот "втората" пенсия на първите пенсионери на които се полага.