OffNews.bg

ГИТ засилва проверките на строителните обекти по морето

Главна инспекция по труда започна (ГИТ) масирани проверки по строителните обекти в морските курорти във връзка с приближаването на началото на летния сезон и сроковете за бързо приключване. 

Кратките срокове за изпълнението на обектите създават риск за безопасността на труда, тъй като може да доведе до необходимост от бързо наемане на работна ръка без нужната квалификация. Нерядко, за да не се бави работата, се пренебрегват и изисквания за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, напомнят от ГИТ.

В хода на проверките инспекторите ще следят за осигурено обезопасяване срещу падане от височина, срещу удар от падащи предмети, на изкопите, на ел. обзавеждането, дали са осигурени лични предпазни средства и т.н.

Ако дейността на спрян от инспекторите обект, бъде подновена преди отстраняване на нередностите, ще се сезира прокуратурата, предупреждават от инспекцията.

След издаването на заповеди от общините за спиране на строителството по летните курорти, ще се проверява дали е създадена организация за тяхното обезопасяване и ограничаване на случайния достъп.