OffNews.bg

ГЕРБ внася мажоритарния вот от референдума на Слави (снимки)

ГЕРБ внесе в парламента законопроект за изменение на Изборния кодекс, който е съобразен с волята на народа, изразена на референдума на Слави Трифонов, а именно въвеждане на мажоритарна система за гласуване на избори.

Вече втора седмица шоуменът Слави Трифонов протестира пред парламента - в работни и в почивни дни, за да покаже, че иска депутатите да внесат промените, свързани с въвеждане на мажоритарния вот.

"В законопроекта, който ще внесем след минути, сме изпълнили на 100% волята на българския избирател. Развили сме предложенията така, както са били поставени въпросите на референдума. Развили сме уредбата на пълен мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство. Предложили сме разделението на територията на страната на 240 едномандатни района, във всеки един от които да се проведе мажоритарен избор в два тура в пълно мнозинство", обясни шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той уточни, че в промените е предвидена и обещаната от тях субсидия за партиите, която да стане 1 лев. В момента субсидията на партиите е 11 лева на получен глас.

Предвидена е и районна избирателна комисия, която ще се състои от 13 члена. В предложението влизат и предвидените промени за гласуване е чужбина - извършването на активна регистрация, която да даде точната картина на активните българските избиратели извън страната.

С ясното съзнание, че техният коалиционен партньор Обединени патриоти - са против тези промени, ГЕРБ все пак смятат, че са длъжни да изпълнят волята на народа. 

"Това е нашият работодател и ние сме длъжни да изпълним волята му и да бъдем искрени към него", каза председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той все пак уточни, че с Обединени патриоти имат разминавания по темата, но тя е обсъждана още по време на преговорите за кабинет и още тогава е уточнено, че въпреки разногласията мажоритарният вот ще бъде внесен за разглеждане и обсъждане. "Това не е проблем за коалицията и управлението", категоричен беше Цветанов. 

Минути след това Цветанов и Данаил Кирилов внесоха първия законопроект на 44 Народно събрание. 

Той уточни, че следващият законопроект, който ГЕРБ ще внесе, е Законът за концесиите, за който Европейската комисия ни готви наказателна процедура, тъй като върху закона бе наложено вето от президента Румен Радев. Днес и утре Законът за концесиите ще бъде обсъден с Патриотите, а след това внесен в парламента.