OffNews.bg

ГЕРБ предлагат Томислав Дончев за социален министър

ГЕРБ ще предложат вицепремиера Томислав Дончев за социален министър на мястото на подалия оставка Ивайло Калфин.

Партиите, подкрепящи управлението, подкрепят кандидатурата.

Предложението е било направено на среща между ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок, проведена в парламента. На нея са присъствали зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателите на ПФ Красимир Карачанов и Валери Симеонов, както и съпредседателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски (ДБГ).

"Бях натоварен от премиера със задачата да проведа политически консултации с партиите, които формират парламентарното мнозинство как би се разглеждала евентуална номинация за социален министър на вицепремиера Томислав Дончев", каза  Цветанов след срещата.

Последната дума е на премиера Борисов. Очаква се той да предложи официално кандидатурата до края на седмицата или в началото на следващата.

Малко след края на срещата и пред Цветанов да обяви каква е била темата ѝ, Найден Зеленогорски заяви, че разговорите не са били за нов социален министър. Той заяви, че ГЕРБ, РБ и ПФ обсъждали Изборния кодекс след наложеното от президента вето.

Преди партиите във властта да обсъдят темата вицепремиерът Меглена Кунева коментира, че Дончев би бил много добра номинаци за социален министър.

Във вторник Калфин подаде оставка и премиерът Борисов я прие. До това се стигна, след като по-рано същия ден от АБВ обявиха, че ще се оттеглят подкрепата си за управлението и ще изтеглят всичките си кадри от властта. Очакваше се крайното решение да бъде взето в неделя от националния съвет на партията, но социалният Калфин не дочака това да стане и обяви, че  напуска поста си. Решението му беше последвано и от други представители на АБВ в управлението.