OffNews.bg

Евгений Михайлов засрамен от кандидатурата на Ирина Бокова

Срам ме е, че след 27 години демократичен преход хората, които трябва да ме представляват, са свързани с комунистическата партия и Държавна сигурност. Така режисьорът Евгений Михайлов коментира пред Нова тв номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Миналата седмица той изпрати писмо до всички посланици на страните членки на Съвета за сигурност на ООН и до всички посланици в ЮНЕСКО срещу кандидатурата на Бокова, в което той разказва за обвързаността ѝ с бившата комунистическа партия и ДС.

Пред Нова тв той обясни, че споровете около издигането на Бокова вървят вече две години. Тя е издигната от правителството на Пламен Орешарски без дебат и други кандидатури, а преди няколко месеца от АБВ заплашили правителството, че ако не подкрепи Бокова, ще оттегли подкрепата си.  

"Това че е подкрепена от българското правителство не значи, че е подкрепено от мнозинството от хората в България или поне от мнозинството от информираните хора в България", обясни Михайлов. Той обясни, че в "световната преса" са излезли разкрития за връзките на Бокова с КГБ и ДС и припомни, че екипът ѝ се ръководи от Райко Райчев, който е агент на ДС. 

"Ани и Виктор, драги зрители, мен ме е срам, че след 27 години демократичен преход, че след 27 години хората, които трябва да ме представляват, са свързани с комунистическата партия и ДС", каза Михайлов и припомни, че бащата на Бокова е бил главен редактор на партийния медиен орган "Работническо дело". Той припомни също, че комунистическият режим е обявен за престъпен със закон.

Той каза също, че Бокова се е изправила "гордо" до руския президент Владимир Путин на Червения площад, като по този начин е демонстрирала съпричастност към политиката на Кремъл и анексията на Крим.

"Този човек няма качествата и морала да оглави организацията. Само Гоце Първанов, само Андрей Райчев и Орешарски разбират как България ще се издигне в очите на международната общественост с тази кандидатура", коментира режисьорът.

В отговор социологът Андрей Райчев обясни, че подобно говорене е донос и продължава 25 години. В твърденията на Михайлов не се казвало нищо, което да компрометира позицията на Бокова през цялото време, в което тя е в политиката. Когато е застанала до Путин на Червения площад, тя е изразила позиция, с която политиката на Русия спрямо Крим е осъдена. "Само че това се спестява", коментира социологът. Той заяви, че срещу Бокова нищо не може да се извади, а се напада нейното минало и баща ѝ. "Има ли при нея антинатовска позиция", попита той. 

Райчев заяви, че в "следващите 1000 години" България няма да има такъв шанс. "За България това е много голям дюшеш. Комунист, гад, това е дюшеш за страната", категоричен е той.

Райчев коментира писмото на Михайлов с думите, че "логореята на доноса тече 27 години" и обясни, че "това му е специалността, той се занимава с това". "Те така си изкарват хляба, това им е работата", обясни Райчев.

"Тая латерна от 90-те години е такава гнусотия, Боже господи!", възкликна той.