OffNews.bg

ЕК предлага удължаване на временната закрила на бежанците от Украйна

Европейската комисия предложи днес допълнително удължаване с една година на временната закрила в ЕС за украинските бежанци.

Така бежанците от войната ще могат да продължат да работят, да ползват здравни услуги и децата да посещават училище до 3 март 2025 г.

Сегашният срок е 4 март 2024 г. Удължаването ще даде сигурност и подкрепа за над 4 милиона души, ползващи се със закрила в целия ЕС.

Предложението на ЕК трябва да бъде прието от Съвета на ЕС.

ЕС задейства Директивата за временната закрила на 4 март 2022 г. с единодушно решение на държавите членки и тя беше автоматично удължена с една година. Комисията смята, че предпоставките продължават да са налице и поради това мярката следва да бъде удължена като отговор на нестабилната ситуация, която все още не дава възможност на лицата, ползващи се с временна закрила в ЕС, да се завърнат безопасно и трайно.

"Докато е необходимо, Европейският съюз ще подкрепя Украйна — солидарност, която беше олицетворена от предоставянето на статут на незабавна закрила за всички, бягащи от войната на Русия. Днес, когато войната продължава, призоваваме държавите членки да се обединят още веднъж и да удължат временната закрила за още една година", коментира по повод предложението заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас.