OffNews.bg

ДБГ обмисля дали да напусне управлението заради Изборния кодекс

От ДБГ ще да обмислят дали да напуснат управляващата коалиция. Причината за това са спорните промени в Изборния кодекс. 

Вчера всички депутати от РБ се обединиха и излязоха заедно пред медиите, за да се разграничат от приетите спорни текстове и да обявят, че обмислят бойкот - да не участват в гласуването на останалите текстове в Изборния кодекс. 

Тогава зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски отговори с "на този етап не мога да отговоря" на въпросите дали партията обмисля да излезе от управлението след случилото се в пленарна зала - прие се гласуването да е задължително, беше решено референдуми и избори да не се провеждат заедно, както и да няма отделен избирателен район за чужбина.

Днес бе приета и друга поправка в изборното законодателство, която ограничава българите зад граница - те ще гласуват само в консулства и посолства.

След приемането на спорните промени в Изборния кодекс депутати от ДБГ коментираха пред OFFNews, че ще обмислят "всичко възможно".

"Бойкот е последната стъпка, която остава. Предстоят ни важни решения. Ще видим как вървят нещата с гласуването в зала по Изборния кодекс, но предупреждавам, че ако колегите искат да избутат в тази посока РБ, вървят стремглаво натам. Не знам защо го правят", каза днес пред журналисти днес Антони Тренчев.

Според него е срам и позор, че в пленарна зала партии от мнозинството приемат текстове, които са точно обратното на програмната декларация на управляващите.

Той поиска и среща между ръководствата на ГЕРБ и РБ. "Не може да продължава начинът, по който се изменя изборното законодателство през последните два дни", написа Тренчев в Facebook. 

От партията на Кунева ще обсъдят как да действат оттук нататък. Те вероятно ще се съберат и тогава ще бъде повдигната и темата за евентуално излизане от управлението.

"Ще видим, трябва да се съберем и обсъдим. На крак такива решения не се взимат", коментира пред OFFNews депутат от ДБГ.