OffNews.bg

Даниел Митов поиска докладите за България да отпаднат

"Нашите държави членки, включително и България, се сблъскват със сериозни материални трудности при управлението на бежанската криза. Въпреки това бежанците имат право на защита, предоставена от Европейската конвенция за правата на човека, когато пристигнат в Европа. Трябва да бъдем наясно, че начинът, по който се отнасяме към бежанците, не засяга само тях, а и нас и нашето собствено бъдеще".

Това заяви външният министър Даниел Митов пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). В качеството си на председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа, той представи пред ПАСЕ отчет за дейността на Комитета за последните три месеца. В рамките на общия дебат, Даниел Митов отговори и на въпроси относно мигрантската и бежанска криза в Европа, правата на децата и жените, прилагането на Европейската конвенция по правата на човека, както и положението в Украйна и Беларус.

Приоритет за българското председателство ще бъде и защитата на младите хора и уязвимите социални групи. Даниел Митов обяви намеренията на България да се фокусира върху инициативите за предотвратяване на социалното изключване и маргинализацията. В речта си министър Митов отбеляза и факта, че по време на председателството си България ще работи по темата за защита на медиите от външно влияние.

"В момент, в който младите хора са тежко засегнати от безработица и бедност, демократичните практики, образованието и упълномощаването на младежите да защитават държавите от вътрешни конфликти са най-добрият, ако не единственият антидот срещу екстремизма и движенията, които проповядват расизъм и ксенофобия", заяви още министър Митов. 

Външният министър призова да бъде гарантиран свободен достъп до конфликтните райони в Грузия и заяви намеренията на Съвета на Европа да подобри гаранциите за защитата на човешките права в региона. Митов изрази още притесненията на Комитета на министрите заради влошаващата се правна и административна рамка за гражданското общество и независимите медии в Азербайджан.

Сред засегнатите теми бяха още миграцията, доброто сътрудничество между България и Турция, подписването на конвенция на Съвета на Европа за предотвратяване на насилието спрямо жени и домашното насилие.

През втория ден от посещението си в Страсбург министър Митов ще се присъедини към официалната делегация на президента на България Росен Плевнелиев.  

Пред Съвета на Европа е поставен въпросът за излизането на България от постмониторинговия диалог, в рамките на който Парламентарната асамблея (ПАСЕ) на организацията наблюдава състоянието на върховенството на закона в страната. "България е единствената държава членка на Европейския съюз, в която съществува такъв механизъм и е редно да започне ясно обсъждане страната да излезе от фазата на постмониторингов диалог", това заяви министърът на външните работи на България Даниел Митов пред журналисти след изказването си по време на сесията на ПАСЕ.

Амбицията на правителството е докладът по диалога, който ще бъде представен към края на годината, да бъде последният за страната