OffNews.bg

"Да, България" за срещата на Цацаров с Дончев: Това е атентат срещу демокрацията

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов поиска оставката на главния прокурор Сотир Цацаров на извънредна пресконференция днес. Поводът е срещата между Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев, за която собственикът на "Сега" и "Овергаз" твърди, че обвинител номер едно му е оказвал натиск. 

"Това е атентат срещу демокрацията в България. Подобен случай не бива да става поредния потулен", заяви на събитието днес председателят на партията Христо Иванов. 

Иванов, който е и бивш правосъден министър, поиска тази среща да бъде разследвана и да се отговори на въпросите как и къде е била организирана тази среща, както и защо. "Да, България" искат разследването да бъде извършено под наблюдението на европейски прокурор, като за това имало механизъм, каза Иванов. 

"Ако това се замаже и не се покаже истината, ситуацията ще става все по-лоша за всички", каза Иванов и продължи: "Тази смрад не може да я игнорираме". 

За "Да, България" и двете версии за случилото се - и на Цацаров, и на Дончев, са скандални. "Най-лошото е, че няма кой да провери действията на главния прокурор", каза Иванов. 

Партията призова всички други политически субекти също да поискат разследване на тази среща, както и да поискат оставката на Цацаров. "Да го направят не защото е наша позиция, а защото тя е правилната", считат от "Да, България". 

Партията на Иванов също така иска да знае кой е бил посредникът за уреждането на подобна "недопустима за европейска демокрация" среща.