Цацаров на свой ред се оплака от натиск от Сашо Дончев

OFFNews 20 април 2017 в 10:55 4165 7

Цацаров на свой ред се оплака от натиск от Сашо Дончев

Главният прокурор Сотир Цацаров отговори на твърдения на бизнесмена Сашо Дончев, който заяви, че е бил заплашван от обвинител №1. Издателят на в. "Сега" заявява, че Цацаров се интересувал относно симпатиите на Дончев към "Да, България"

От прокуратурата разпространиха позиция на главния прокурор, в която той определя твърденията на Дончев като "неверни и спекулативни". "Никога и по никакъв начин главният прокурор не е отправял лични или институционални заплахи към г-н Дончев. Направените изявления в този дух са непочтени", се посочва в позицията.

Според Цацаров той е имал среща с Дончев в качеството му на председател на Управителния съвет Българската стопанска камара (БСК). Тогава бизнесменът и издател на в. "Сега" поискал от Цацаров да упражни влияние върху прокурори във връзка с проверка във връзка с доставката и продажба на природен газ.

"По време на срещата до главния прокурор е отправено искане да упражни влияние върху наблюдаващите прокурори при работата им по текуща проверка с предмет дейността на независим регулатор, по повод доставка и продажба на природен газ. Такава намеса е била категорично отказана", се посочва в позицията.

В нея се казва още:

Главният прокурор счита, че всеки подобен опит за натиск върху работата на прокуратурата и разследващите органи е недопустим. Той подчертава, че ще проявява и занапред нулева толерантност към всеки политик или бизнесмен, който се опитва да постави себе си или своите търговски интереси над закона и обществения интерес. Такива опити са несъвместими с правовия ред и задължителното за една демократична европейска държава нормално функциониране на институциите.

Като счита, че твърденията на г-н Дончев са несъответни на действителността и без да коментира нивото на използваната от него езикова стилистика, главният прокурор изразява съжаление, че подобни изявления дават повод за разгаряне на един абсурден и непродуктивен обществен спор. Той изразява убеденост, че този опит за въвличане на прокуратурата в скандал не представлява и опит да бъде спряна работата на институцията по провеждани проверки и разследвания или непосредствено предстоящи действия в интерес на българските потребители на енергия.

Главният прокурор категорично заявява, че уважава свободата на словото и неприкосновеното право на медиите да критикуват и обсъждат всяка публична личност и това е част от задължителните демократичните стандарти в Европа и света. Същевременно той счита, че има граници на личностното и човешко достойнство, чието преминаване противоречи на същите тези нормални демократични стандарти.

По тази тема от "Да, България" днес дават извънредна пресконференция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

8

Стефан

27.04 2017 в 01:08

ФСБ е Федеральная Служба Безопасности.
За другото си прав - нито ФСБ, нито ГРУ се занимават с караниците на селските вечеринки в лимитрофите.

10571

6

Hissarion

20.04 2017 в 12:30

Съзирам план на Решетников да се предизвика дребен скандал, за да бъде навредено на опасно набиращата популярност всред децата на бившата номенклатура и няколко програмисти партия Дай България. Подозирам, че е изготвил план от 21 страници, където мъгляво е описал как трябва да се развие сценария на това активно мероприятие.