OffNews.bg

"Да, България!" иска глоба за кмета на Елин Пелин заради отказа да регистрира сирийско семейство

От партия "Да, България!" заявяват, че са обезпокоени от отказа на кмета на Елин Пелин Ивайло Симеонов, който отказа да впише в регистъра сирийско семейство. Според партията е допуснатото нарушение на Закона за гражданската регистрация (ЗГР).

Позицията на партията

Г-н Симеонов не е изпълнил своите законови задължения и ние призоваваме Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да му бъде потърсена отговорност и да бъде наложена глоба.

Позицията на “Да, България!” е, че е необходимо да продължат усилията на ниво институции на Европейския съюз и на цялата европейска общност за разрешаване на проблема с бежанския и миграционен натиск. От особена важност е също България да отстоява формирането на цялостно решение на бежанския въпрос на равнището на ЕС, което е насочено към премахване на причините, които го пораждат и към споделяне на тежестта на създалата се ситуация с усилията на всички държави членки. Тези усилия не отменят неприкосновеността на държавните граници на България, които са и външни граници на ЕС.

Настояваме компетентните български органи да упражняват стриктно функциите си и адекватно да се възползват от предоставените от ЕС за целта средства. Правата на лицата, на които България е предоставила закрила, трябва да бъдат гарантирани.

Особено значение в тази връзка има внимателният избор на места за настаняване и подготвителна работа в местните общности, където се интегрират бежанци и лица, получили временна закрила.

Вярваме, че толерантността и човеколюбието на българина не са изгубени в исторически план и че нашето общество няма да се поддаде на опитите за разпалване на омраза с политически цели, в навечерието на избори.