OffNews.bg

Чешкият премиер отрече да е давал документи на Борисов за ЧЕЗ

Чешкият премиер Андрей Бабиш отрече да е давал документи на премиера Бойко Борисов за сделката с ЧЕЗ. 

Пред журналисти вчера Борисов обяви, че вече е получил от чешкото правителство поисканите документи за сделката и веднага ги е внесъл в секретното деловодство на Народното събрание, за да могат депутатите да се запознаят с тях.

"Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми изпрати сега – в момента, в който го получих дойдох да го засекретим и да го кажем на хората, защото има и банкова информация, и виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми", каза той. 

Борисов цитира и част от документите, според които излизало, че банките, които се очаква да финансират Гинка Върбакова за сделката, всъщност са изпратили само "писма за комфорт, които показват само намерения", а зад скандала около сделката видя опит за сваляне на правителството.

Днес обаче чешкият премиер опроверга Борисов, като каза, че не му е предоставял никакви документи. 

"Бойко Борисов ми се обади вчера заради продажбата на "ЧЕЗ България". Но аз отказах да пращам каквито и да е документи", заяви Бабиш. 

"Премиерът ме информира, че има проблем с компанията и със сделката и аз му обясних как е станала тя от чешка страна. Не харесвахме особено предложението за покупка, но Министерството на финансите ни увери на няколко пъти, че компанията е прозрачна, парите са прозрачни и Надзорният съвет е одобрил сделката", допълни Бабиш, цитиран от изданието си "Лидове новини"