OffNews.bg

Борисов обиден, че не ни искат в Шенген

България доказа, че е много по-добра шенгенска граница от половината държави в Европа.

Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е на посещение в България.

Борисов посочи, че му е обидно тази тема да бъде поставяна. „Половината държави в Европа се провалиха като Шенгенски граници, това го заявих и на външния министър на Холандия. Когато пожелаят да ни включат. Дори не настоявам да влиза в дневния ред, защото очаквам те самите да разберат колко са несправедлив към българите”, заяви Борисов, цитиран от "Фокус".

Решението за приемането на България и Румъния в Шенген отново беше отложено и не влезе в дневния ред на вътрешните министри от ЕС. 

Българското правителство многократно изразяваше надежда, че на редовното заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8-и и 9-и октомври ще се гласува решение за частично присъединяване към европейската зона без вътрешни граници. В дневния ред обаче са залегнали проблемите с бежанците и граничния контрол.

Според вицепремиера Меглена Кунева Германия е спряла влизането на страната ни в Шенген. "Има много паралелни промени, като например промяната в шенгенското законодателство, проблемите по границите с имигрантите”, посочи Кунева като причини Берлин да не ни иска, но не назова нищо конкретно.