OffNews.bg

Борисов наредил на Бъчварова да уволни ръководството на Гранична полиция

Премиерът Бойко Борисов е наредил на вътрешния министър Румяна Бъчварова да уволни цялото ръководство на Гранична полиция. Причината е скандалът с обществената поръчка, при която, обвинен за трафик на чужденци, е спечелил обществена поръчка на МВР за превоз на бежанци. 

Според премиера обаче Бъчварова няма вина за това. Нейната работа била да назначи проверка, за да се изясни дали това е недоглеждане или "далавера". Борисов каза, че това му звучи като виц и случаят бил "срам". 

След като не са взели мерки, когато е трябвало, не са за тези постове и се надявам в рамките на днешния ден вицепремиерът да постави хора на това място. Ако не, ще ги поставя аз, каза Борисов, цитиран от "Фокус".

Премиерът посочи кой е прекият носител на отговорност в случая - началникът на Гранична полиция и заместникът му. 

„При тези усилия, които полагаме – и армия, и гранична полиция, и редовият състав, и моряците, които служат, както и нашата лична ангажираност ежедневно, заради такова недоглеждане (не мога да кажа какво е, защото в момента текат проверки по случая), трябва да се понесе отговорност, а отговорност за такъв скандал носят директорът и заместник-директорът, всички, които са поставени там, за да не се случва такова нещо”, заяви Борисов и посочи, че има прекрасни граничари и е казал кои са му направили добро впечатление, когато обикалял границата.

„Министър Бъчварова не може да понесе отговорност за десетките служби, които има в МВР и които взимат заплати това да не се случва. Нейната отговорност е да ги уволни днес”, категоричен е Борисов.