OffNews.bg

Борисов: Махаме Истанбулската конвенция и връщаме дебата отначало

Щом хората са уплашени от Истанбулската конвенция – махаме я и връщаме дебата отначало. Като лидер на ГЕРБ ще разпоредя на депутатите: няма да се занимавате с конвенцията, докато не седнем наново и не кажем кое е добро като текст, заяви премиерът Бойко Борисов пред bTV.

Истанбулската конвенция няма да влиза в НС, сега е в Конституционния съд. Никога не съм правил на инат, може би и затова толкова пъти хората ме избират. Съобразявал съм се с всеки едни глас и мнение, още повече пък ако има и Църква. По-странно ми е как колегите от БСП, президентството заговориха за кукловоди, които искат да приемат тази конвенция, приета от 47 държави в Съвета на Европа. Явно поставяме под въпрос дали да членуваме в ЕС, коментира Борисов.

Патриотите никога не са казали, че ще подкрепят такава конвенция. На тях мога да им се сърдя само, защото няколко пъти им казах: колеги, ние няма да приемем Истанбулската конвенция в парламента с различни от нашите гласове, заяви премиерът.

Казал съм го на патриотите, казвам го и като председател на ГЕРБ: ние Истанбулската конвенция ще я приемаме, само ако имаме абсолютен консенсус в българското общество, категоричен е Борисов.

Няма смисъл от референдум

ГЕРБ се оттегля, защото сами, без БСП, без патриоти, срещу президента, няма смисъл да вървим, след като хората си мислят, че ние всъщност искаме да узаконим гей браковете, а то няма една точка по това нещо. Няма ние да понесем пасива повече, но ще участваме в следващ дебат, когато съзреят. Когато оценят, че насилието и конвенцията за превенция и борба с насилието е достатъчно сериозен проблем, ще се върна да дебатирам, каза лидерът на ГЕРБ.

Ако има референдум за гей браковете, как ще завърши? Нима някой не знае, българинът е консервативен, отговорът ще бъде "не". Защо да ги похарчим тези пари, каза министър-председателят.

Той беше категоричен, че не е съгласен да има референдум, защото няма смисъл от провеждането му.

Борисов призна, че лично той е против еднополовите бракове.

Всички знаят кой е собственикът на "Юлен"

В интервюто пред bTV Борисов коментира и протестите срещу Нено Димов и решението на Министерския съвет за НП "Пирин".

Зелените в България не могат да се оплачат от мен, те са били чувани винаги, по всички теми, твърди премиерът.

Аз се отнасям с огромно уважение към тези хора, и към Сандов, и към Тома Белев, и към алпиниста Боян Петров, прекрасни хора, каза Борисов.

За продължаващите протести лидерът на ГЕРБ обаче заяви: "Иначе как ще се покажат Христо Иванов и Радан Кънев, кой ще ги види, нали трябва да намерят някаква тема".

Министър-председателят е категоричен, че всички знаят кой е собственикът на "Юлен" АД.

Всички знаят, нищо че го крият и ако ме питаш - за Цеко Минев става въпрос. Сега, да не ме съдят утре, защото сигурно има някакъв друг формален собственик, но омразата между Цеко Минев и Зелените поражда всичко това, което се случва в момента, каза Борисов.

Според мен - собственикът да излезе, да се разкрие, да си сложи картите на масата и да приключим с това, призова премиерът.